Sağlıklı yetişkinlerde D vitamini eksikliği prevalansı: Sistematik derleme ve meta-analiz
Prevalence of vitamin D deficiency in healthy adults: A systematic review and meta-analysis
  1. Tez No: 916881
  2. Yazar: BERNA BÜŞRA ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP EKUKLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini eksikliği, yetişkinler, prevalans, sistematik derleme ve meta-analiz, Vitamin D deficiency, adults, prevalence, systematic review, and meta-analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırmalar, tüm dünyada D vitamini eksikliğinin artmakta olduğunu ve bunun önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini göstermektedir. D vitamini eksikliği, genel popülasyonda mortalite için bağımsız bir risk faktörü olup, kanser, kalp hastalıkları, kırıklar, otoimmün hastalıklar, grip, tip 2 diyabet ve depresyon gibi birçok hastalığın etiyolojisinde rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, 2003-2023 yılları arasında dünya genelinde sağlıklı yetişkinlerde D vitamini eksikliği prevalansını sistematik derleme ve meta-analiz ile tahmin etmektir. Sistematik derlemeler ve meta-analizler için tercih edilen raporlama öğeleri önerilerine uygun prosedürler izlenmiş ve sistematik derlemelerin uluslararası prospektif kaydı kaydı oluşturulmuştur. 4 farklı veri tabanından literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Dünya genelinde sağlıklı yetişkinlerde D vitamini eksikliği prevalansı % 51,1 olarak saptandı. Bu oran kadınlarda % 56,8 iken; erkeklerde % 43,8 olarak tespit edildi. Afrika bölgesinde D vitamini eksikliği prevalansı % 54,2 olarak tahmin edilmekte, bu oran sağlıklı yetişkin kadınlarda % 61,6'dır. Amerika bölgesinde genel D vitamini eksikliği prevalansı % 34,3 iken, kadınlarda % 33,5, erkeklerde ise % 30,7 olarak hesaplanmıştır. Avrupa'da genel prevalans % 51,6, kadınlarda % 60,5 ve erkeklerde % 52,8 olarak tespit edilmiştir. Batı Pasifik bölgesinde genel prevalans % 44,9, kadınlarda % 55,3 ve erkeklerde %33,5 olarak bulunmuştur. Doğu Akdeniz bölgesinde sağlıklı yetişkinlerde D vitamini eksikliği prevalansı % 62,1.Doğu Akdeniz'de kadınlarda D vitamini eksikliği % 62,7, erkeklerde % 49,3 olarak hesaplanmıştır. Güneydoğu Asya bölgesinde genel prevalans % 55,3, kadınlarda % 58,8 ve erkeklerde % 53,0 olarak gözlemlenmiştir. Genel olarak en düşük D vitamini eksikliği prevalansı Amerika'da saptanmış olup, burada her üç kişiden birinde eksiklik tespit edilmiştir. Kadınlarda D vitamini eksikliği erkeklere göre daha yüksek oranlarda bulunmuş, özellikle Doğu Akdeniz'de % 62,7 ile en yüksek prevalansa ulaşmıştır. Bu bulgular, her bölgenin kendine özgü stratejiler geliştirmesi gerektiğini göstermektedir. Güneş ışığına maruziyeti artırma ve D vitamini takviyeleri gibi halk sağlığı önlemleri, eksiklikle mücadelede etkili olabilir. Uluslararası ve yerel sağlık kuruluşlarının bu konuda eğitim ve farkındalık kampanyaları düzenlemesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Research shows that vitamin D deficiency is increasing worldwide and has become an important public health issue. Vitamin D deficiency is an independent risk factor for mortality in the general population and plays a role in the etiology of various diseases, including cancer, heart diseases, fractures, autoimmune diseases, influenza, type 2 diabetes, and depression. The aim of this study is to estimate the prevalence of vitamin D deficiency among healthy adults worldwide through systematic review and meta-analysis from 2003 to 2023. Procedures in accordance with Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses guidelines were followed, and a International Prospective Register of Systematic Reviews registration was established. Literature searches were conducted using four different databases. The prevalence of vitamin D deficiency in healthy adults worldwide was % 51,1. This rate was % 56,8 in women and % 43,8 in men. In the African region, the prevalence of vitamin D deficiency is estimated to be % 54,2, with this rate being % 61,6 among healthy adult women. In the American region, the overall prevalence of vitamin D deficiency is % 34,3, with % 33,5 in women and % 30,7 in men. In Europe, the overall prevalence is % 51,6, with % 60,5 in women and % 52,8 in men. In the Western Pacific region, % 44,9, with % 55,3 in women and % 33,5 in men. In the Eastern Mediterranean, vitamin D deficiency the overall prevalence is % 62,1, % 62,7 in women and % 49,3 in men. In Southeast Asia, the overall prevalence is % 55,3, with % 58,8 in women and % 53,0 in men. Generally, the lowest prevalence of vitamin D deficiency is observed in America, where one in three individuals is found to be deficient. Vitamin D deficiency is found at higher rates in women compared to men, particularly reaching the highest prevalence of % 62,7 in Eastern Mediterranean. These findings indicate that each region needs to develop its own unique strategies. Public health measures such as increasing sun exposure and vitamin D supplementation may be effective in combating deficiencies. International and local health organizations need to conduct education and awareness campaigns on this issue.