KOAH'ta vitamin D eksikliği ve vitamin D eksikliğinin ataklarla olan ilişkisi
- Tez No: 487305
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDHEM ÜNVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı(KOAH), Vitamin D, solunum fonksiyon testleri, Chronic obstructive pulmonary disease (COPD), Vitamin D, pulmonary functıon tests
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Amaç: D vitamininin asıl görevi kemik metabolizması olup gereken kalsiyum ve fosforun kandaki seviyelerini düzenlemektir. Bununla beraber hemen her hücrede D vitamini reseptörü bulunması, D vitamininin bir çok sistemle ilgili olabileceğini düşündürmüştür. Vitamin D; pulmoner hücre biyolojisi ve inflamasyon, konakçı savunması, yara iyileşmesi, onarım ve diğer işlemlerle olan ilişkisi nedeniyle akciğer fonksiyonları ve KOAH alevlenmeleri üzerinde etkilere sahiptir. Amacımız sağlıklı gönüllülerde ve KOAH 'lı hastalarda serum D vitamini düzeyine bakarak, D vitamini eksikliğinin KOAH 'lı hastalarda sıklığını ve KOAH alevlenmeleri üzerine etkisini araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmaya Eylül 2016- Nisan 2017 tarihleri arasında Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran, göğüs hastalıkları servisinde yatarak takip edilen klinik olarak KOAH düşünülen ve solunum fonksiyon testi ile GOLD kılavuzuna göre KOAH tanısı konulan halen sigara içen veya bırakmış 39 hasta ile sigara içen veya içmeyen 20 sağlıklı yetişkin alınmıştır. KOAH dışında akciğer hastalıkları bulunan (astım, bronşektazi, pnömoni, tüberküloz, kanser), akciğer dışı organ maligniteleri bulunan hastalar çalışmaya alınmamıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil etme kriterlerine uyan 39 KOAH 'lı olgu ve 20 sağlıklı kontrol olgusu olmak üzere toplam 59 olgu ile çalışma yürütüldü. Tüm olguların 43'ü erkek,16'sı kadındı. KOAH'lı hastalarda D vitamini ortalaması 14,602, kontrol grubunda D vitamini ortalaması ise 19,34 saptanmıştır. KOAH hastalığının şiddetine göre yapılan GOLD evrelemesine göre kategorize edilen hastalarda D vitamini düzeyleri istatistiki olarak sınırda anlamlı bulundu ( p:0,05). KOAH 'lı hastalarda D vitamini düzeyleri ile son bir yılda alevlenme sayıları arasında negatif yönde ancak anlamlı ilişki bulundu. ( p:0,01, rho:-0.408). Vitamin D düzeyleri ile FEV1, FEV1 /FVC sonuçları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur (p:0,01,p:0,02).D vitamini ile FVC arasında pozitif ancak anlamlı olmayan bir ilişki bulunmuştur(p:0,11). KOAH' lı hasta grubundaki sigara öyküsü mevcut olan hastaların, sigara içmeyen kontrol viii grubuyla yapılan karşılaştırmasında KOAH 'lı sigara içen grupta D vitamini düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı ölçüde düşük bulunmuştur( p:0,043 ). Sonuç: Bu çalışma da sağlıklı yetişkinlerle karşılaştırıldığında KOAH' lı hastalarda D vitamini düzeyi düşük bulunmuştur. KOAH şiddeti arttıkça D vitamini eksikliğinin arttığı, D vitamini seviyesi azaldıkça alevlenme sayısının arttığı sonucuna varılmıştır. Bununla beraber vitamin D eksikliğinin KOAH' ta ve KOAH alevlenmelerinde olan etkisiyle ilgili daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Vitamin D eksikliğinde replasman tedavisinin kullanımı için, randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The main task of vitamin D is bone metabolism and regulation of the levels of calcium and phosphorus required. However, the presence of the vitamin D receptor in almost every cell suggests that vitamin D may be involved in many systems. Vitamin D has an effect on pulmonary cell biology and lung function and COPD exacerbations due to association with inflammation, host defense, wound healing, repair and other procedures. Our aim is to investigate the effect of vitamin D deficiency on the frequency of patients with COPD and on the exacerbation of COPD, in healthy volunteers and in patients with COPD, looking at serum vitamin D levels. Material and method: This study was carried out between September 2016 and April 2017 at the Erzincan University Medical Faculty Mengücekgazi Education and Research Hospital Chest Diseases Policlinic Department, 39 patients diagnosed as COPD clinically and followed by respiratory function test and COPD according to GOLD guidelines and 20 healthy adults with or without smoking were included. Patients with pulmonary diseases other than COPD (asthma, bronchiectasis, pneumonia, tuberculosis, cancer) and non-pulmonary organ malignancies were not included in the study. Findings: A total of 59 cases, including 39 COPD cases and 20 healthy controls, were included in the study. Of all cases, 43 were men and 16 were female. In patients with COPD, the mean vitamin D level was 14,602 and in the control group the mean vitamin D level was 19,34. Vitamin D levels in the patients categorized according to the GOLD stage according to severity of COPD were statistically significant at the border (p: 0.05). In patients with COPD, there was only a significant negative correlation between levels of vitamin D and the number of exacerbations in the past year. (p: 0.01, rho: -0.408). There was a positive correlation between vitamin D levels and FEV1, FEV1 / FVC results (p: 0.01, p: 0.02). There was a positive but not significant correlation between vitamin D and FVC (p: 0.11). Comparisons of patients with COPD patients who had x smoking anamnesis with non-smoking control group revealed statistically significant lower levels of D vitamins in the COPD smoker group (p: 0.043). Conclusion: In this study, vitamin D levels were found to be low in patients with COPD compared with healthy adults. As the severity of COPD increases, the deficiency of vitamin D increases and as the level of vitamin D decreases, the number of exacerbations increases. However, more comprehensive studies on the effect of vitamin D deficiency in COPD and COPD exacerbations are needed. Lack of vitamin D requires randomized controlled trials for the use of replacement therapy.