D vitamini eksikliği ve osteomalazi hakkında aile hekimlerinin bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes, and behaviors of family physicians about vitamin D deficiency and osteomalaci̇a
  1. Tez No: 838025
  2. Yazar: VOLKAN MURAT SAMANCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN GAMSIZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, Osteomalazi, Aile Hekimliği, Vitamin D, Osteomalacia, Family Physician
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: D vitamini kemik sağlığında önemli rol oynamaktadır ve ayrıca vücutta birçok iskelet dışı hedef üzerinde de bir hormon görevi görmektedir. Osteomalazi yaygın kas ve kemik ağrısı ile seyreden ve hastaların birçoğunda D vitamini eksikliğine bağlı gelişen bir durumdur. Bu hastalarda D vitamini replasmanı şikayetlerinin gerilemesinde önemli bir role sahiptir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki aile hekimlerinin D vitamini eksikliği ve osteomalazi hakkındaki bilgilerini, tutumlarını ve tedavi yaklaşımlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışmamızda, aile hekimliği uzmanları ve pratisyen aile hekimleri hedef nüfusu oluşturmuştur. Çalışmada veri toplamak amacıyla literatür taranarak Google Forms aracılığıyla hazırlanan anket formu kullanıldı. Anket toplam 37 soru içermekteydi. Bulgular: Çalışmaya katılan hekimlerin %95,5'i aile sağlığı merkezlerinde 25(OH)D seviyelerine bakamadığını belirtmiştir. Sağlıklı yetişkinlere D vitamini takviyesi öneren aile hekimliği uzmanları (%83,1) ile pratisyen aile hekimleri (%60,5) arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edildi (p=0.001). Katılımcıların 'Yaygın kemik ve eklem ağrısı, kemik hassasiyeti, kas güçsüzlüğü ve yürüme zorluğu olan bir hastada osteoporozdan daha çok osteomalazi akla gelmelidir' önermesine verilen cevapları incelendiğinde aile hekimliği uzmanları (%79,5) ile pratisyen aile hekimleri (%63,9) arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,044). Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlara göre; ülkemizde aile hekimi olarak çalışan uzman hekimler ve pratisyen hekimler arasında D vitamini eksikliği ve osteomalaziye yaklaşımlarında farklılıklar olduğunu ve standart bir yaklaşımın henüz yerleşmediğini düşünebiliriz. D vitamini hakkındaki bilgiler hızla geliştiği için, doktorların bilgisini tazelemek ve güncellemek adına hizmet içi eğitimler sürekli tıp eğitiminin vazgeçilmez bir parçası olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Vitamin D plays an important role in bone health and also acts as a hormone on many non-skeletal targets in the body. Osteomalacia is a condition that progresses with widespread muscle and bone pain and develops due to vitamin D deficiency in most of the patients. In these patients, vitamin D replacement has an important role in the regression of their complaints. The aim of this study is to evaluate the knowledge, attitudes and treatment approaches of family physicians in Turkey about vitamin D deficiency and osteomalacia. Materials and Methods: This is a descriptive and cross-sectional study. In our study, specialist family physicians and general practitioners working as family physicians formed the target population. In order to collect data in the study, a survey form prepared through Google Forms was used by scanning the literature. The questionnaire included 37 questions in total. Results: 95,5% of the physicians participating in the study stated that they could not check 25(OH)D levels in family health centers. A statistically significant difference was detected between family medicine specialists (83,1%) and general practitioner family physicians (60,5%) who recommended vitamin D supplements to healthy adults (p = 0.001). When the participants' answers to the proposition 'Osteomalacia rather than osteoporosis should come to mind in a patient with widespread bone and joint pain, bone tenderness, muscle weakness and walking difficulty' were examined, a statistically significant difference was detected between family medicine specialists (79,5%) and general practitioner family physicians (63,9%) (p = 0.044). Conclusion: According to the results we obtained; we can think that there are differences in the approaches to vitamin D deficiency and osteomalacia between specialist physicians and general practitioners working as family physicians in our country and standard approach has not yet been established. Because of the knowledge about vitamin D is developing rapidly, continuing post-graduate education sessions should be an indispensable part of continuing medical education in order to refresh and update the knowledge of doctors.