Sağlıklı yetişkinlerde D vitamininin üst ekstremite egzersiz kapasitesi ve kas gücü üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of vitamin D on upper extremity exercise capacity and muscle strength in healthy adults
- Tez No: 623728
- Danışmanlar: PROF. DR. SELDA SARIKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: D Vitamini, Fiziksel Kapasite, Kas Gücü
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada sağlıklı kişilerde 25-Hidroksi Vitamin D (25(OH)D) vitamininin üst ekstremite egzersiz kapasitesi ve kas gücü üzerine etkisini değerlendirmek amaçlandı. Çalışmaya; 1 Mart 2019 ve 1 Aralık 2019 tarihleri arasında ZBEÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Polikliniğine farklı nedenlerde başvuran ve 25(OH)D düzeyine bakılan 19-40 yaş arası 128 sağlıklı kişi dahil edildi. Çalışma başlangıcında kişilerin demografik bilgileri (boy, kilo, yaş, meslek vb), fiziksel aktivite durumu, dominant eli, alkol, sigara tüketimi, D vitamini metabolizmasını etkileyen ilaç veya takviye gıda alımları sorgulanıp kaydedildi. Araştırmaya dahil edilen kişiler 25(OH)D düzeyine göre 2 gruba ayrıldı: 25(OH)D < 20 ng/ml olanlar Grup 1, 25(OH)D ≥ 20 ng/ml olanlar Grup 2. Araştırmaya dahil edilen tüm bireylerin kol ergometresi kullanılarak egzersiz kapasiteleri değerlendirildi. Tüm bireylerin egzersiz sırasında ulaştıkları maksimum kalp hızı, maksimum yük, maksimum iş değerleri ve test süresi kayıt altına alındı. Test bitiminde algılanan zorluk derecesi RPE ile değerlendirildi. Ayrıca hidrolik el dinamometresi ile el kavrama gücü ve manuel kas gücü ölçüm cihazı ile triceps kas gücü ölçüldü. 69 bireyin 25(OH)D düzeyi < 20 ng/ml iken, 59 bireyin 25(OH)D düzeyi ≥ 20 ng/ml idi. Grup 1'deki 69 kişinin 38'i (%55,1) kadın ve 31 'i (%44,9) erkek, grup 2'deki 59 kişinin 29'u (%49,2) kadın ve 30'u (%50,8) erkekti. Grup 1 ve 2'nin yaş, cinsiyet, VKİ, boy ve vücut ağırlığı ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p=0,060; p=0,504; p=0,143; p=0,296; p=0,880). İstirahat sistolik kan basıncı, istirahat diastolik kan basıncı, istirahat kalp hızları karşılaştırıldığında iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (sırasıyla p=0,788; p=0,691; p=0,531). Test süresi, maksimum kalp hızı, hedeflenen yük, maksimum yük, maksimum iş ortalamaları karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p=0,580; p=0,807; p=0,378; p=0,590; p=0,897; p=0,236). El kavrama gücü, triceps kas gücü ölçümü bakımından gruplar benzer bulundu (p=0,288; p=0,180). Çalışmaya dahil edilen tüm bireylerin 25(OH)D düzeyinin el kavrama gücü, triceps kas gücü, test süresi, maksimum kalp hızı, maksimum yük, maksimum iş ve Borg skalası değerleri ile ilişkisi incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı. Grup 1'in 25(OH)D ile el kavrama gücü, triceps kas gücü, test süresi, maksimum kalp hızı, maksimum yük, maksimum iş ve Borg skalası değerleri ile ilişkisi incelendiğinde sadece maksimum kalp hızı ile negatif korelasyon gözlenirken, diğerleri ile istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı. Grup 2'nin 25(OH)D ile el kavrama gücü, triceps kas gücü, test süresi, maksimum kalp hızı, maksimum yük, maksimum iş ve Borg skalası değerleri ile ilişkisi incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmadı. Sonuç olarak çalışmamızda sağlıklı yetişkinlerde D vitamininin üst ekstremite kas gücü ve egzersiz kapasitesi üzerine etkisi saptanmadı.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the effect of 25-Hydroxy Vitamin D (25 (OH) D) vitamin on upper limb exercise capacity and muscle strength in healthy individuals. Between the dates of March 1, 2019 and December 1, 2019, 128 healthy people aged 19-40, who applied to ZBEU Medical Faculty Physical Medicine and Rehabilitation Outpatient Clinic for different reasons and whose level of 25 (OH) D was examined, were included in our study. At the beginning of the study, demographic information (height, weight, age, occupation etc.), physical activity status, dominant hand, alcohol, cigarette consumption, drug or supplement food intake affecting vitamin D metabolism were questioned and recorded. The subjects included in the study were divided into two groups according to 25 (OH) D level: Group 1 with 25 (OH) D < 20 ng / ml, Group 2 with 25 (OH) D ≥ 20 ng / ml. Exercise capacities of all individuals included in the study were evaluated using arm ergometry. The maximum heart rate, maximum load, maximum work values and test time achieved by all individuals were recorded.The degree of difficulty perceived at the end of the test was evaluated with RPE. In addition, hand grip strength were measured with hydraulic hand dynamometer and triceps muscle strength were measured with a manual muscle strength meter. While 25 (OH) D levels of 69 individuals were