Giresun'da siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşam, (1960-1980)
Political, social, economic and cultural life in Giresun, (1960-1980)
- Tez No: 916949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY KARAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Giresun, Şehir, Siyaset, Ekonomi, Kültür, Giresun, City, Politics, Economy, Culture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 969
Özet
Bu araştırmada, 1960-1980 yılları arasında Giresun şehrinin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yönleri ele alınarak incelenmeye çalışılmıştır. Öncelikle kentin İlkçağ'dan 1960 yılına kadar coğrafi konumu ve tarihi gelişmeleri kronolojik olarak verilmiştir. İlin merkezini oluşturan kent, bir bütün olarak incelenmiş ve kentin konumu, fiziki durumu, ulaşım, iktisadi, nüfus, sağlık ve eğitim durumu ile kentte bulunan sosyal, kültürel ve dini yapılar ortaya çıkarılmıştır. Giresun'un Osmanlı fethiyle birlikte idari durumu incelenerek, Cumhuriyet Dönemi ile birlikte il statüsünü kazanması ve bu idari gelişmeler doğrultusunda kamu kurumları, mahalli idare durumu, belediyecilik faaliyetleri, halkın genel ve yerel seçimlerde siyasi yaşama katılımı ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Yine Cumhuriyet Dönemi ile birlikte şehrin nüfusu, il dışına ve yurt dışına göçlerin yaşanması şeklinde tespit edilmiştir. Bu gelişmelerle birlikte kentte hizmete giren kurum ve kuruluşlarıyla birlikte iktisadi kalkınma hamleleri ortaya çıkartılmıştır. Giresun'un idaresi, nüfusu, eğitim düzeyi ve iktisadi gelişmesinin yanında, kütüphanecilik ve sportif faaliyetler, basın, tiyatro ve sinema çalışmaları ile dernekleşme faaliyetleri gibi örnekler etrafında kıyaslanarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the political, economic, social and cultural aspects of Giresun city between 1960 and 1980 were tried to be examined. First of all, the geographical location and historical developments of the city from the Antiquity to 1960 are given chronologically. The city, which forms the center of the province, was examined as a whole and the location, physical condition, transportation, economic, demographic, health and education status of the city and the social, cultural and religious structures in the city were revealed. By examining the administrative situation of Giresun after the Ottoman conquest, its gaining provincial status with the Republican Era, and in line with these administrative developments, public institutions, local government situation, municipal activities, people's participation in political life in general and local elections are discussed in detail. Again, with the Republican Period, the population of the city was determined as migration out of the province and abroad. With these developments, economic development moves were revealed with the institutions and organizations put into service in the city. In addition to Giresun's administration, population, education level and economic development, it has been tried to be presented by comparison around examples such as librarianship and sports activities, press, theater and cinema studies and association activities.