Spinal anestezi altında alınan diz artroplastilerinde sedasyon uygulamalarının rebound ağrıya etkisi
The effect of sedation applications on rebound pain in knee arthroplasties performed under spinal anesthesia
  1. Tez No: 916980
  2. Yazar: ÖZLEM ALBAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞAHAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Rebound ağrı, Sedasyon, Total diz artroplastisi, Rebound pain, Sedation, Total knee arthroplasty
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Periferik sinir bloğu uygulamaları etkin analjezi sağlayan yöntemlerdir. Bunun yanında istenmeyen bir etki olan rebound ağrıya neden olabilir. Çalışmamızda spinal anestezi altında alınan ve analjezik amaçlı adduktor kanal bloğu yapılan total diz artroplastilerinde intraoperatif sedasyon uygulamalarının rebound ağrıya etkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Elektif tek taraflı total diz artroplastisi planlanan 18-85 yaş arası ASA (American Society of Anesthesiology) I-II-III risk grubunda 84 hasta intraoperatif ve postoperatif dönemde incelendi. Hastalar intraoperatif sedasyon alan ve almayan grup olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara postoperatif ACB (Adduktor kanal bloğu) ve kurtarma analjezisi olarak tramadol içeren intravenöz HKA (Hasta kontrollü analjezi) uygulandı. İntraopetarif hemodinamik takipleri ve sedatif ilaç miktarı; postoperatif rebound ağrı insidansı, süresi, tramadol tüketimi, ek analjezik ihtiyacı, ağrı skorları ve gelişen diğer komplikasyonlar kaydedildi. Ağrı takibi için Vizuel Analog Skala (VAS) ve motor güç takibi için Bromage skalası kullanıldı. Bulgular: Rebound ağrı görülen hastaların 2'si sedasyon almayan grupta 5'i sedasyon alan gruptaydı. Sedasyon alan grup ve almayan grupta rebound ağrı sırasıyla 2.5, 5, 6, 9, 15 saat ve 1, 17 saat sürdü. Rebound ağrı insidansı ve süreleri arasında gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. Ağrı takiplerinde 8. ve 12. saatte istirahat ve hareket VAS skorları sedasyon alan grupta almayan gruba kıyasla anlamlı derecede yüksekti. Diğer zaman dilimlerinde ağrı skorları benzer bulundu. HKA ile madol tüketimleri ve ek analjezik ihtiyaçları arasında gruplar arasında fark olmadı. Sedasyon alan grupta postoperatif kusma ve hipotansiyon sedasyon uygulanmayan gruptan daha fazla görüldü. Her iki grubun hasta memnuniyet puanları benzer bulundu. Sonuç: Çalışmamızda gruplar arasında görülen rebound ağrı insidansı ve süresi benzer bulundu. Sedasyon uygulamasının postoperatif ağrı skorlarına ve rebound ağrıya olumlu etkisini bulamadık. İntraoperatif sedasyon uygulamasının rebound ağrıya etkisinin değerlendirilmesinde farklı cerrahi tiplerinde daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Peripheral nerve block applications are effective methods for providing analgesia. However, they may cause rebound pain, an undesirable side effect. In our study, we investigated the effect of intraoperative sedation on rebound pain in patients undergoing total knee arthroplasty under spinal anesthesia, where an adductor canal block was administered for analgesic purposes. Materials and Methods: A total of 84 patients, aged 18-85 years, with ASA (American Society of Anesthesiology) I-II-III risk groups, who were scheduled for elective unilateral total knee arthroplasty, were evaluated during the intraoperative and postoperative periods. Patients were divided into two groups: those who received intraoperative sedation and those who did not. All patients received postoperative adductor canal block (ACB) and patient- controlled intravenous analgesia (PCA) with tramadol as rescue analgesia. Intraoperative hemodynamic monitoring, sedative drug dosage, postoperative rebound pain incidence and duration, tramadol consumption, additional analgesic requirements, pain scores, and other complications were recorded. Visual Analog Scale (VAS) was used for pain assessment, and the Bromage scale was used for motor strength evaluation. Results: Among the patients who experienced rebound pain, 2 were in the non- sedation group and 5 were in the sedation group. The duration of rebound pain in the sedation and non-sedation groups was 2.5, 5, 6, 9, 15 hours and 1, 17 hours, respectively. There was no significant difference in the incidence and duration of rebound pain between the groups. At the 8th and 12th-hour follow-ups, the resting and movement VAS scores were significantly higher in the sedation group compared to the non-sedation group. Pain scores at other time intervals were similar between the groups. There was no difference in tramadol consumption via PCA and additional analgesic needs between the groups. Postoperative vomiting and hypotension were more common in the sedation group than in the non-sedation group. Patient satisfaction scores were similar in both groups. Conclusion: The incidence and duration of rebound pain were found to be similar between the groups. We did not observe a positive effect of sedation on postoperative pain scores and rebound pain. We believe that more comprehensive studies involving different types of surgeries are needed to evaluate the effect of intraoperative sedation on rebound pain.