15-49 yaş grubundaki kadınlarda kan sayım parametrelerini etkileyen faktörlerin istatistiksel olarak incelenmesi
The Evaluation of statistical analysis of the effect of factors in blood count parameters within 15-49 aged group women
- Tez No: 91705
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Tıbbi Biyoloji, Public Health, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Hemoglobin, Kadınlar, Doğurganlık, Lojistik regresyon, Sosyal faktörler, Haemoglobin, women, fertility, logistic regression, social factors
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ill ÖZET 15-49 YAŞ GRUBU KADINLARDA KAN SAYIM PARAMETRELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İSTATİSTİKSEL OLARAK İNCELENMESİ Bu araştırma çeşitli kişisel, sosyal ve obstetrik özelliklerin; 15-49 yaş grubu kadınlardaki kan sayım parametrelerine etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesine 1999 yılında başvuran ve tam kan sayımı istenen 15-49 yaş grubun da 354 kadın rasgele seçilerek araştırmaya dahil edildi. 43 sorudan oluşan bir anket formu yüz yüze görüşme tekniği ile araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Tek yönlü ANOVA ve Unparied t testi sonuçlarına göre, kadınların yaşı, öğrenim düzeyi, medeni durumu, beden kitle indeksi, son iki gebelik arasındaki süre, son doğumdan sonra geçen süre, ortalama adet süresi, yemeklerde öğün atlama durumu, sindirim sistemi yakınmaları, kronik hastalık öyküsü ve şimdiki gebelik durumunun hemoglobin değerini önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Hemoglobin değerleri normal ve düşük olmak üzere iki kategoriye ayrıldı. Çeşitli faktörlerin anemiye etkisi Ki-kare testiyle de incelenerek, odds oranlan hesaplandı. Sonuçlarımıza göre: oturduğu bölge, medeni durum, adet düzensizliği,sindirim sistemi şikayetleri, son iki gebelik arasındaki süre, son doğumdan sona geçen süre ve şimdiki gebelik durumunun anemi sıklığını önemli ölçüde etkilediği istatistiksel olarak belirlenmiştir. Çeşitli faktörlerin anemi olasılığına etkisi lojistik regresyon analiziyle de incelenmiştir. Buna göre; son iki gebelik arasındaki süre adet düzensizliği, son doğumdan sonra geçen süre ve öğün atlama durumunun anemi olasılığını etkileyen en önemli faktörler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY THE EVALUATION OF STATISTICAL ANALYSIS OF THE AFFECT OF FACTORS IN BLOOD COUNT PARAMETERS WITHIN 15-49 AGED GROUP WOMEN This research has been carried out in order to determine the affect of various personal, social and obstetrical chracteristics on the blood count parameters within 15- 49 aged group women. 354 women were choosen randomly from the out patient clinics of Erciyes University Gevher Nesibe Hospital who were referred to the central laboratory for compound blood counts within 15-49 aged group women in 1999 were included in this study. A questionnaire containing 43 questions were applied through face to face method by the investigator. According to the results of one way ANOVA and unparied t test, it has been determined that the age, educational level, marital status, body mass index, last pregnancy interval, the period after the last delivery, average menstrual bleeding days, skipping a meal, gastrointestinal complaints, chronic illness history and current' pregnancy status of the women were affecting the hemoglobin level significantly. Hemoglobin values were categorized into two groups as normal and low level. The affects of various factors on the anemia were evaluated by using Chi square test and also odds ratios were calculated. According to our results, the affects of the residency area, marital status, menstrual irregularity, gastrointestinal complaints, last pregnancy interval, the period after the last delivery and current pregnancy status of the women on the incidence of anemia were found statistically significant The affect of various factors on the probability of anemia were investigated through logistic regression analysis too. According to the results, it was determined that the last pregnancy interval, menstrual irregularity, the period after the last delivery and skipping a meal were the most important factors affecting the probability of anemia.