Üniversite öğrencilerinde romantik ilişkide siber flört istismarı ve bağlanma stillerinin ilişkisi
The relationship of cyber flirtation abuse and attachment styles in romantic relationship in university students
- Tez No: 917201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik İlişkiler, Siber Flört İstismarı, Bağlanma S, Romantic Relationships, Cyber Dating Abuse, Attachment Sty
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Flört, gençlikte veya yirmili yaşların başında oluşan romantik bir bağlantıyı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Lisenin sonlarına doğru başlayan ve yetişkin romantik ilişkilerine benzer güçlü bağlar oluşturan, geçmişteki romantik ilişkilere göre daha istikrarlı ve uzun ömürlü olan flört ilşkileri genel olarak bir yıl veya daha fazla sürmektedir. Üniversite öğrencilerinde romantik ilişkide siber flört istismarı ve bağlanma stillerinin arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmada, KKTC de ikamet eden ve romantik ilişki yaşayan bireylerden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise Amaçsal örnekleme yöntemiyle seçilen 18 yaş ve üzeri 319 gönüllü bireyden oluşmaktadır. Araştırmaya katılımcıların demografik özelliklerini belirmek için hazırlanan form ile birlikte Siber Flört İstismarı Ölçeği (SFİÖ), Çok Boyutlu İlişki Ölçeği (ÇBİÖ) ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YİYE-II) kullanılmıştır. Araştırmada ilişkiye yüksek düzeyde odaklanma düzeyleri ile izleme ve kontrol uygulama ve SFİÖ düzeyleri arasında düşük düzeyde pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca ilişki korkusu/kaygısı düzeyleri ile doğrudan saldırganlık uygulama düzeyleri arasında düşük düzeyde negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Romantik ilişkilerinde hem istismar yaşayan hem de istismara uğrayan bireyler, kendilerini kabullenme ve özgüvenlerini geliştirmek için psikolojik danışma merkezlerinden yararlanabilirler. Ayrıca, romantik ilişkilerde şiddeti önlemeye ve müdahaleye yönelik düzenlenen psikoeğitim programlarına benlik saygısını artırmaya yönelik araştırmalar dahil edilebilir.
Özet (Çeviri)
Flirting is a term used to describe a romantic connection formed in the teens or early twenties. Dating relationships that begin towards the end of high school and form strong bonds similar to adult romantic relationships, are more stable and long-lasting than past romantic relationships, and generally last for a year or more. To examine the relationships between cyber dating abuse and attachment styles in romantic relationships in university students. The study consisted of individuals residing in the TRNC and having a romantic relationship with the same person for at least five months. The sample of the study consists of 319 volunteers aged 18 and over, selected by the purposive sampling method. The Cyber Dating Abuse Scale (CDAS), the Multidimensional Relationship Scale (MRS) and the Experiences in Close Relationships Inventory II (ECRI-II) were used together with the form prepared to determine the demographic characteristics of the participants in the study. In the study, low-level positive correlations were found between the levels of focusing on the relationship at a high level and the levels of monitoring and control application and CDAS. In addition, a low-level negative relationship was found between the fear of relationship/anxiety and the level of direct aggression. Both abused and abused individuals in their romantic relationships can benefit from psychological counseling centers to improve their self-acceptance and self-confidence. In addition, research to increase self-esteem can be included in psychoeducational programs designed to prevent violence and intervene in romantic relationships.