Üniversite öğrencilerinde sosyal kaygı, sosyal onay ihtiyacı ve mükemmeliyetçilik düzeylerinin incelenmesi
Investigation of social anxiety, need for social approval and perfectionism levels in university students
- Tez No: 917209
- Danışmanlar: DR. BİNGÜL SUBAŞI HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sosyal kaygı, sosyal onay ihtiyacı, mükemmeliyetçilik, üniversite öğrencileri, social anxiety, need for social approval, perfectionism, university students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin sosyal kaygı, sosyal onay ihtiyacı ve mükemmeliyetçilik düzeylerin incelenerek, sosyal onay ihtiyacının ve mükemmeliyetçiliğin sosyal kaygının yordayısı olup olmadığı araştırılmıştır. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2022-2023 yılları arasında üniversitede eğitim gören öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak toplam 502 katılımcıya ulaşılmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği, Sosyal Onay İhtiyacı Ölçeği, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve Sosyo-demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda sosyal kaygı, sosyal onay ihtiyacı ve mükemmeliyetçilik puanları arasında anlamlı ve pozitif ilişki bulunmuştur. Çalışmanın bir diğer bulgusu sosyal onay ihtiyacının sosyal kaygının yordayıcısı olduğu sonucuna varılmıştır. Mükemmeliyetçilik alt boyutlarının sosyal kaygının yordayıcısı olduğu bulunmuştur. Kadınların sosyal onay ihtiyacı alt boyutu olan olumlu izlenim bırakma puanlarının erkeklere göre daha fazladır. Doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin başkalarına yönelik mükemmeliyetçilik puanları yüksekokul öğrencilerini göre daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Arkadaşları ile yaşayan öğrencilerin, tek başına yaşayan öğrencilere göre sosyal onay ihtiyacının başkalarının yargılarına duyarlılıktan aldıkları puanlar daha yüksektir. Arkadaşları ve ailesiyle yaşayan öğrencilerin, tek başına yaşayan öğrencilere göre sosyal onay ihtiyacının olumlu izlenim bırakmadan aldıkları puanlar daha yüksek olduğu bulunmuştur. Literatürde sosyal, kaygı sosyal onay ihtiyacı ve mükemmeliyetçilik ile ilgili yeterince araştırma bulunmamaktadır. Alan yazısında bu konularla ilgili çalışma yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated whether the need for social approval and perfectionism were predictors of social anxiety by examining the social anxiety, need for social approval and perfectionism levels of university students. In this study, the relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The universe of the research consists of students studying at the university between 2022- 2023. In the study, a total of 502 participants were reached by using the convenience sampling method. Liebowitz Social Anxiety Scale, Social Need for Approval Scale, Multidimensional Perfectionism Scale and socio-demographic information form were used as data collection tools in the study. In the research finding, a significant and positive relationship was found between social anxiety, need for social approval and perfectionism scores. Another finding of the study was that the need for social approval was a predictor of social anxiety. It was found that perfectionism sub-dimensions were predictors of social anxiety. Women's social approval needs sub-dimension, leaving a positive impression, is higher than that of men. It has been observed that doctoral and master's students have higher perfectionism scores for others than college students. Students living with friends have higher scores on the need for social approval and sensitivity to the judgments of others than students living alone. It was found that the students living with their friends and family had higher scores on the need for social approval than the students living alone without leaving a positive impression. There is not enough research in the literature on social anxiety, need for social approval, and perfectionism.In the field article, it can be suggested to conduct studies on these issues.