KKTC'de yaşayan Kıbrıs doğumlular ile Türkiye'de kumar turizmi için gelen Türk vatandaşlarının kumar oynama nedenlerinin karşılaştırılması
Cyprus-born living in the TRNC with incoming Turkish citizens tourism from Turkey to gambling comparison of why gambling reasons
- Tez No: 917240
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Kumar bağımlılığı, kumar oynama nedenleri, KKTC, Addiction, Gambling addiction, reasons for gambling, TRNC
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş: Bu çalışma KKTC'de yaşayan Kıbrıs doğumlu bireyler ile KKTC'ye kumar turizmi için gelen Türkiye uyruklu bireyler arasında kumar oynama nedenleri arasında bir farklılaşma olup olmadığını araştırmak için yapılmıştır. Yöntem: Araştırmaya 50 Kıbrıs ve 50 Türkiye doğumlu KKTCye kumar oynamaya gelen toplam 100 birey alınmıştır. Veri toplama aracı olarak Sosyo-demografık Veri Formu, South Oaks Kumar Tarama Testi (SOKTT) ve Kumar Oynama Nedenleri Ölçeği (KONÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Uyruğa göre kumar bağımlılığı seviyesi incelendiğinde KKTC uyruklu bireyler ile Türkiye uyruklu, KKTC'ye kumar turizmi için gelen bireyler arasında anlamlı bir farklılık görülmezken, KKTC uyruklu bireylerin kumar oynama nedenlerinin TC uyruklu bireylere göre daha kaçınma ve para kazanma nedenlerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Sonuç olarak bu araştırma sonuçlarına göre, kumar oynama nedenlerinin kültürel olarak farklılık gösterebileceği görülmüştür: Bu sonuçlarla kumar bağımlıları ile çalışılırken uyruğun kumar oynama nedenleri üzerinde etkili olabileceğinin unutulmaması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study was conducted to investigate whether there is a difference between the reasons for gambling between individuals born in Cyprus living in the TRNC and Turkish nationals who come to the TRNC for gambling tourism. Method: A total of 100 gambling addicts, 50 born in Cyprus and 50 in Turkey, were included in the study. Socio-demographic Data Form, South Oaks Gambling Screening Test (SOCTT), and Reasons for Gambling Scale (CONQ) were used as data collection tools. Results: When the reasons for gambling according to nationality were examined, it was seen that the reasons for gambling among TRNC citizens were higher than those of Turkish nationals. Conclusion: As a result, according to the results of this research, it has been seen that the reasons for gambling may differ culturally: With these results, it is thought that it should not be forgotten that nationality may have an effect on the reasons for gambling while working with gambling addicts.