Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencilerinde beden algısı ve etkileyen faktörler
Body perception and influencing factors in 6th grade students of Trakya University Faculty of medicine
- Tez No: 917270
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beden algısı, öz saygı, sosyal medya, Body perception, self esteem, social media
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 6.sınıf öğrencilerinde beden algısı ve buna etkileyen faktörleri irdelemeyi amaçladık. Örneklemimizi Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 6. sınıfta okuyup, çalışmaya katılmayı kabul eden 226 öğrenci oluşturmuştur. Verilerimiz 79 soruluk bir anket uygulanarak toplanmıştır. Anket formumuzda sosyodemografik özellikler ve yaşam alışkanlıklarıyla ilgili 23 soru, İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği'ni içeren 16 soru ve Vücut Algısı Ölçeği'ni içeren 40 adet soru bulunmaktadır. Çalışmamıza katılanların 111'i (%49,1) kadın, 115'i (%50,9) ise erkektir. Kadın öğrencilerin ölçek ortalaması 99,15±20,12 puan iken, erkek öğrencilerinki ise 86,10±24,36 puandır. Analizlerimizde erkek öğrencilerin, düzensiz bile olsa romantik ilişkisi bulunanların, öz saygı düzeyleri yüksek olanların, egzersiz türü olarak direnç/ağırlık egzersizi tercih edenlerin, vücut kitle indeksine göre kilolu olarak kategorize edilen öğrencilerin beden memnuniyetlerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. (İstatiksel olarak anlamlılıkları sırasıyla; p:0,001 , p:0,001 , r0,05'tir.) Bakım harcamaları için ayrılan bütçe ve sosyal medyada geçirilen süre arttıkça ise beden memnuniyetinin düştüğü tespit edilmiştir. (İlgili parametrelerin p değerleri sırasıyla; r:0,010 p:0,172 , r:0,021 p:0,154) Beden algısını etkileyen pek çok parametre olduğu bu çalışmayla birlikte bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Bulgularımızdan yola çıkarak; bireyleri düzenli fizik aktiviteye yönlendirerek, sahip oldukları sosyal destek ağlarını güçlendirerek, sosyal medyada geçirdikleri süreyi ve maruz kaldıkları içerikleri düzenleyerek sahip oldukları beden algısının olumlu yönde değiştirebiliriz.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to examine body perception and the factors affecting it in 6th grade students of Trakya University Faculty of Medicine. Our sample consisted of 226 6th grade students at Trakya University Faculty of Medicine who agreed to participate in the study. Our data were collected by applying a 79-question questionnaire. Our questionnaire included 23 questions about sociodemographic characteristics and living habits, 16 questions including the Two Dimensional Self-Esteem Scale and 40 questions including the Body Perception Scale. Of the participants in our study, 111 (49.1%) were female and 115 (50.9%) were male. The mean scale score of female students was 99.15±20.12 points, while that of male students was 86.10±24.36 points. In our analyses, it was found that male students, those who had romantic relationships even if irregular, those with high self-esteem levels, those who preferred resistance/weight training as an exercise type, and students categorized as overweight according to body mass index had higher body satisfaction. (Statistically their significance respectively: p:0,001 ; p:0,001 ; r0.05) It was found that body satisfaction decreased as the budget allocated for care expenses and the time spent on social media increased.( (The p-values of the related parameters are respectively: r:0,010 p:0,172 ; r:0,021 p:0,154) This study reveals once again that there are many parameters affecting body perception. Based on our findings; we can positively change the body perception of individuals by directing them to regular physical activity, strengthening their social support networks, regulating the time they spend on social media and the content they are exposed to.