Kompozit malzemelerin kaymalı burkulma yükleri altındaki davranışlarının incelenmesi
Investigation of behavior of composite materials under shear buckling loads
  1. Tez No: 917333
  2. Yazar: NAZİFE NUR ODABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaymalı burkulma, kompozit malzeme, kaymalı burkulma test aparatı, Shear buckling, composite material, shear buckling test fixture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı; birçok avantajından dolayı kullanımı gitgide artan kompozit malzeme, yüksek mukavemet ve ince cidar yapısından dolayı elastik burkulmaya yatkındır. Burkulma davranışı yanal burkulma, bası yükü altında burkulma olmak üzere birçok farklı tiplerde burkulma tipi bulunmaktadır. Kayma yükü altında burkulma davranışı bası yükü altındaki burkulmaya nazaran daha az dikkat çekmiştir. Bu sebeple kompozit malzemenin kaymalı burkulma yükleri altındaki davranışları incelenecektir. Mevcut çalışmada, kompozit test numuneleri vakum infüzyon yöntemi ile üretilmiştir. Numunenin kayma yükü altında burkulma davranışlarını deneysel test çalışması için kaymalı burkulma test aparatı tasarımı ve üretimi gerçekleştirildi. Kaymalı burkulma test aparatı tasarımı kriteri, köşegen boyunca uygulanan yükün yavaş yavaş kompozit numunelerin dört kenarı boyunca kayma akışına dönüştürecek şekilde tasarlanmıştır. [45º/45º/45º] ve [0º/0º/0º] fiber oryantasyonuna sahip kompozit numunelere kayma testleri uygulanmıştır. Gerinim ölçer kullanılarak numunelerin gerinim değerleri elde edilmiştir bununla birlikte burkulma yükü ve kuvvet-yer değiştirme değerleri elde edilmiştir. [45º/45º/45º] fiber oryantasyonuna sahip kompozitler için burkulma yükü 10578 N ve uygulanan yük boyunca iç bükey forumunda burkulma dalgası, [0º/0º/0º] fiber oryantasyonuna sahip kompozitler için burkulma yükü 8309 N ve uygulanan yük boyunca dış bükey burkulma dalgası gözlemlenmiştir. Deneyden elde edilen burkulma yükleri nümerik verilerle kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; Composite material, which is increasingly used due to its many advantages, is prone to elastic buckling due to its high strength and thin wall structure. For this reason, the behavior of the composite material under shear buckling loads will be investigated. In this study, composite test specimens were manufactured by vacuum infusion method. Shear buckling test fixture was designed and manufactured for experimental test study of buckling behavior of specimen under shear load. Shear buckling tets fixture design criterion was designed such that the load applied along the diagonal gradually convert shear flow along the four edges of composite specimens. Shear tests were applied to [45º/45º/45º] and [0º/0º/0º] fiber-oriented composite specimens. Strain values of specimens were obtained using strain gauge and also buckling load and force-displacement values were also obtained. For [45º/45º/45º] fiber-oriented composites, the buckling load was 10578 N and a concave-shaped buckling wave was observed along the applied load, and for [0º/0º/0º] fiber-oriented composites, the buckling load was 8309 N and a convex-shaped buckling wave was observed along the applied load. The buckling loads obtained from the experiment were compared with the numerical data.