İnternetteki web sitelerinin doğum kontrol yöntemleri ile ilgili içerdikleri bilgilerin doğruluğu ve yeterliliği
- Tez No: 917357
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: birth control method, ınternet, contraception
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç:Bu çalışmada KOK, enjektabl kontraseptifler, RIA, kondom, cilt altı implant korunma yöntemleri hakkında internet üzerinden ulaşılabilen web sitelerindeki bilgilerinin doğruluğu ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem:Türkiye'de en çok kullanılan 3 arama motoru Google, Bıng, Yandex kullanılmıştır. Her arama motorunda doğum kontrol yöntemleri,doğum kontrol hapı, doğum kontrol iğnesi,kondom,prezervatif,spiral,cilt altı implant kelimeleri ayrı ayrı yazılarak taranmıştır. Taramada arama motorlarının ilk 5 sayfa yenilenerek sonuçlanan internet siteleri incelenmiştir. Anahtar kelimelerimizle ilgili çıkan bilgiler etki mekanizması,kullanım kuralları, avantajlar, dezavantajlar, yan etki, kontraendikasyonları başlıkları ile incelenmiştir.Ayrıca sitelerin güncelleme tarihi içerip içermediği, ilgili görsel olup olmadığı, site yöneticisinin belli olup olmadığı, kişileri sağlık kuruluşuna yönlendirip yönlendirmediği açısındanda tarandı. Bilgiler,Sağlık Bakanlığının Ulusal Aile Planlaması Rehberi ve Dünya Sağlık Örgütünün 2022 yılı yayımlanan Aile Planlama Kılavuzuna göre değerlendirilmiştir. Bulgular:Bu çalışmada KOK'la ilgili 58 site, enjektabl kontraseptiflerle ilgili 58 site, RIA ile ilgili 57 site, kondom ile ilgili 49, cilt altı implant ile ilgili 39 site incelenmiştir.Sitelerin yarısından fazlasında güncelleme tarihi bulunmamaktaydı. Sitelerin yarısından fazlası görsel içermekteydi. Sitelerin büyük çoğunluğu kişileri sağlık kuruluşuna yönlendirmekteydi. En çok RIA ile ilgili bilgi veren sitelerin yöneticisi sağlıkçıydı(%44). Sitelerdeki bilgiler çoğunlukla doğruydu, yanlış bilgiler az olmakla beraber vardı, eksik bilgilerde mevcuttu. Yöneticisi belli olmayan sitelerde en çok RIA'nın kullanım kurallarından bahsedilmekteydi(%100), en çok bahsedilmeyen kondomun kontraendikasyonuydu(%100), en çok yanlış bilgi enjektabl kontraseptiflerin kullanım kurallarındaydı, en çok eksik bilgi KOK'ların kullanım kurallarındaydı(%91). Yöneticisi sağlıkçı olan sitelerde bilgiler çoğunlukla doğruydu. Çok az miktarda yanlış bilgi olup, eksik bilgilerde bulunmaktaydı. Yöneticisi sağlıkçı olan sitelerde en çok KOK'ların etki mekanizmasından bahsedilmekteydi(%100), en fazla yanlış bilgi enjektabl kontraseptiflerin kullanım kuralları hakkındaydı(%11). Yöneticisi sağlıkçı olmayan sitelerde en çok cilt altı implantın etki mekanizmasından bahsediyordu(%100), en çok yanlış bilgi yüzde olarak RIA'nın kontraendikasyonlarındaydı(%20), en çok eksik bilgi içerenlerde KOK'ların kontraendikasyonları(%100), enjektabl kontraseptiflerin avantajları(%100) ve cilt altı implantın yan etkilerindeydi(%100). Sonuç:İnternet sitelerindeki hormonal doğum kontrol yöntemleri,kondom,RİA,cilt altı implantlar ile ilgili içerdikleri bilgiler genel çoğunluğu doğru olup,az miktarda yanlış bilgiler içermekteydi. Eksik bilgiler de bulunmaktaydı. Anahtar kelime:kontraseptif,internet,doğum kontrol yöntem
Özet (Çeviri)
Aim:In this study, it is aimed to evaluate the accuracy and reliability of the information available on websites regarding hormonal contraceptive methods, such as combined oral contraceptives (COCs), injectable contraceptives, IUDs, condoms, and subdermal implants. Materials and Methods :Three widely used search engines in Turkey—Google, Bing, and Yandex—were utilized. In each search engine, terms related to birth control methods such as“birth control pill,”“birth control injection,”“condom,”“IUD,”“spiral,”and“subdermal implant”were searched separately. Websites appearing in the first five pages of each search engine were reviewed. The keywords were analyzed for the information related to the mechanism of action, usage instructions, advantages, disadvantages, side effects, and contraindications. Additionally, the analysis included whether the websites had a recent update date, contained relevant visuals, had a known site administrator, and whether they directed users to health institutions. The information was evaluated based on the National Family Planning Guide by the Turkish Ministry of Health and the 2022 Family Planning Guidelines published by the World Health Organization. Results:In this study, 58 websites related to COCs, 58 sites related to injectable contraceptives, 57 sites related to IUDs, 49 sites related to condoms, and 39 sites related to subdermal implants were examined. More than half of these websites did not have a recent update date. More than half of the websites included visuals.The vast majority of the websites directed users to health institutions. The most IUD data included websites were administered by health professionals(%44). The information on the websites was mostly accurate however there was very few incorrect information and missing pieces. On the sites without an identified administrator, the usage instructions were mostly mentioned (%100), the least mentioned was the contraindications of condoms(%100), the most incorrect information was about the usage instructions of injectable contraceptives and the most missing information was about IUD usage instructions (%91). On the websites administered by health professionals, mostly mentioned the mechanism of action of the COCs (%100) and the most incorrect information was about the usage instructions of injectable contraceptives (%11). On the websites not administered by health professionals, mostly mentioned part was the mechanism of action of subdermal implants(%100), the most incorrect information percentage was the contraindications of IUD(%20), the most missing information was about the contraindications of COCs(%100), advantages of injectable contraceptives(%100) and the side effects of subdermal implants (%100). Conclusion:Information on hormonal birth control methods such as condoms, IUDs, and subdermal implants on the internet is generally accurate, with few incorrect or missing information.