Kliniğimizde 2017-2024 yılları arasında yatarak takip edilen nedeni bilinmeyen ateş vakalarının epidemiyolojik, klinik ve prognostik incelenmesi
Epidemiological, clinical and prognostic investigation of fever of unknown origin cases, followed up as inpatients in our clinic between 2017 and 2024
  1. Tez No: 917387
  2. Yazar: MERYEM SENA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE SALTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: NBA, tüberküloz, vaskülit, malignensi, HIV, PET-BT, FUO, tuberculosis, vasculitis, PET-CT, HIV
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada nedeni bilinmeyen ateş olgularının etiyolojik dağılımlarını, tanıya yönlendiren anamnez, muayene, laboratuvar ve görüntüleme, girişimsel inceleme bulguları ile olguların prognostik seyrini ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2017-2024 arası kliniğimizde NBA ön tanısıyla yatan hastalar dahil edildi. Retrospektif olarak veriler tarandı. Yaş, cinsiyet, özgeçmiş, fizik muayene, başvuruda bakılan laboratuvar incelemeleri, görüntülemeler, girişimsel incelemeler, tanı alma ve yatış süreleri ile taburculuk sonrası prognozu kaydedildi. Bulgular: 100 olgunun 39'unun kolajen-vasküler hastalık, 19'unun enfeksiyon hastalığı, 17'sinin malignite, 12'sinin diğer tanı aldığı ve 13'üne tanı konamadığı tespit edildi. Kolajen-vasküler hastalık grubunda en sık %25,6 ile vaskülitler, enfeksiyon grubunda %36,8 ile tüberküloz en sık sebep olarak saptandı. En sık malignite %52,9 ile lenfomalardı. Diğer grupta ilk sırada %25 ile subakut tiroidit bulundu. Malignite grubu için yapılan regresyon analizinde anti HIV pozitifliği, CRP'nin 140 mg/L ve üzeri olması ile hemoglobin düşüklüğünün maligniteyi öngörmede etkili olabileceği belirlendi. Ferritinin 875 µg/L ve üzeri değerleri malignite lehine anlamlılık gösterdi (p:0,01). Tanıya katkısı sebebiyle NBA olgularında PET-BT'nin erken kullanımı düşünülmelidir. Malignite ve enfeksiyon grubunda tanısal değerin daha yüksek, kolajen-vasküler hastalık grubunda anlamlı oranda daha düşük olduğu görülmüştür (p:0,004). Taburculuk sonrası izlemde 7'si malignite vakası olmak üzere toplamda 11 olgunun exitus olduğu saptandı. Sonuç: Gelişen tanı yöntemleri ile NBA etiyolojisinde enfeksiyonların sıklığı azalmış, kolajen-vasküler olguların sıklığı artmıştır. Malign olgular ise rastlanma sıklığı ve kötü prognoz sebebiyle halen önemini korumaktadır. Hastanın prognozunda malignite ve enfeksiyon grubunda tanının erken konulması önemlidir. PET-BT'nin malignite ve enfeksiyon hastalıkları tanısına istatiksel anlamlı (p:0,004) katkısı sebebiyle NBA olgularında PET-BT'nin erken kullanımı düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to reveal the etiological distribution of fever of unknown origin (FUO), physical examination, laboratory and imaging findings leading to diagnosis and the prognostic course of the cases. Materials and Methods: Between 2017 and 2024, 100 patients hospitalized in our clinic with a preliminary diagnosis of FUO were included in the study. Data were reviewed retrospectively. Age, gender, history, physical examination, laboratory examinations, imaging, interventional examinations, duration of diagnosis and hospitalization, and post-discharge prognosis data were recorded. Results: Of the 100 cases, 39 had collagen-vascular disease, 19 had infectious disease, 17 had malignancy, 12 had other diagnoses, and 13 could not be diagnosed. Vasculitis was the most common cause in the collagen-vascular disease group with 25.6%, and tuberculosis was the most common cause in the infection group with 36.8%. The most common malignant cause was lymphomas with 52.9%. In the other group, subacute thyroiditis was found in the first place with 25%. In the regression analysis performed for the malignancy group, it was determined that anti-HIV positivity, CRP of 140 mg/L and above and low haemoglobin values could be effective in predicting malignancy. Ferritin values of 875 μg/L and above were found to be significant in favor of malignancy (p:0.01). It was found that PET-CT contributed to the diagnosis of malignancy and infectious diseases at a statistically significant rate (p:0.004). A total of 11 cases, 7 of which were malignancy cases, were found to be exitus after discharge. Conclusion: With the improved diagnostic methods, the frequency of infections in the etiology of FUO has decreased, and the frequency of collagen-vascular cases has increased. Malignant cases are still important due to their incidence and poor prognosis. Early diagnosis in the malignancy and infection group is important in the prognosis of the patient. Due to the statistically significant (p:0.004) contribution of PET-CT to the diagnosis of malignancy and infectious diseases, early use of PET-CT in FUO cases should be considered.