İpsilateral asetabulum ve kontralateral iskial veya pubik ramus kırığı olan hastalarda posterior pelvik yaralanma insidansının değerlendirilmesi
Evaluation of the posterior pelvic ring injury with ipsilateral acetabulum and contralateral ischial and pubic ramus fractures
- Tez No: 917468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR SELEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Asetabulum kırıkları, Pelvis kırıkları, Posterior pelvik halka yaralanması, İnstabil pelvis kırıkları
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Pelvis kırıkları hayatı tehdit eden yaralanmalardandır. Bu kırıkları anatomisini ve hasta bıraktığı etkisini anlamak önemlidir. Pelvik halka bütünlüğü ne kadar fazla bozulursa hemodinamik instabilite o kadar fazla artmaktadır. Biz çalışmamızda posterior pelvik halka yaralanmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tarafımızca cerrahi tedavi yapılan 34 hastanın pelvis AP grafi ve bilgisayarlı tomografi görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya bilateral asetabulum ve aynı taraf pubik veya iskial ramus kırığı olan hastalar dahil edilmedi. İpsilateral asetabulum ve kontralateral pubik veya iskial ramus kırığı olan hastalarda sakroiliak ayrışma ve sakrum kırığının varlığı incelendi. Bulgular: İpsilateral asetabulum ve kontralateral pubik veya iskial ramus kırığı olan 34 hastanın 29 tanesinde posterior pelvik halka yaralanması olduğu görülmüştür. Minimal sakroiliak ayrışması olan 6 hastanın BT görüntülemelerinde sakroiliak ayrışma varlığından bahsedilmemiştir. Sonuç: İpsilateral asetabulum ve kontralateral pubik veya iskial ramus kırığı hastalarda yüksek oranda posterior pelvik halka yaralanması görülmektedir. Bu yaralanmaların olduğunu ortaya koymak pelvik halka stabilitesini anlamak ve tedavi planlamasını yapmak için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction And Aim: Pelvic fractures are life threatening injuries. İt is important to understand the anatomy of these fractures and their effects on the patient. The greater the pelvic ring integrity is disrupted, the higher risk of developing hemodynamic instability. İn our study, we aimed to emphasize that posterior pelvic ring injuries should be taken into consideration. Materials And Methods: Pelvic AP radiographs and computed tomography images of 34 patients who underwent surgical treatment by us were retrospectively reviewed. Patients with bilateral acetabular and ipsilateral pubic or ischial ramus fractures were not included in the study. The presence of sacroiliac seperation and sacrum fracture was examined in patients with ipsilateral acetabulum and contralateral pubic or ischial ramus fractures. Results: Posterior pelvic ring injuries were observed in 29 of 34 patienths with ipsilateral acetabulum and contralateral pubic or ischial ramus fractures. Sacroiliac seperation was not noted on CT scans of 6 patients with minimal sacroiliac seperation. Conslusion: A high rate of posterior pelvic ring injuries is seen in patients with ipsilateral acetabulum and contralateral pubic or ischial ramus fractures. İt is important to demonstrate the presence of these injuries in order to understand pelvic ring stability and plan treatment. KeyWords: Acetabular fractures, Pelvic fractures, Posterior pelvic ring injury, Unstable pelvic fractures.