İlköğretim 2.kademedeki hentbol sporcularının core antrenman performanslarının incelenmesi
Examination of core training performances of secondary primary school handball athletes
  1. Tez No: 917573
  2. Yazar: UĞUR BAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Handball, Core Training, Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, ilköğretim 2.kademedeki hentbol sporcularına uygulanan core antrenmanın sporcu performanslarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Amasya'da bulunan Mehmet Çelebi Ortaokulu, Şehit Recep İnce İmam Hatip Ortaokulu ve Atatürk Ortaokulundaki 24 erkek 24 kız hentbol sporcusu oluşturmaktadır. Çalışma grubunu erkeklerde deney grubu (DG) 12, kontrol grubu (KG) 12 ve kızlarda deney grubu (12), kontrol grubu (12) oluşturmaktadır. Deney grubunda yer alan erkek ve kız hentbol sporcularına hentbol antrenman programının yanı sıra 12 hafta boyunca haftada 3 gün core antrenman programı uygulanmıştır. Kontrol gruplarına ise hentbol antrenman programı uygulandı. Tüm sporculara ön test ve son test aşamasında boy, kilo, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, 30 metre sprint, sağlık topu atma, esneklik, mekik koşusu, v-cut koşu ölçümleri yapıldı. Araştırma verileri, tanımlayıcı istatistiklerin yanında eşleşmiş gruplarda ANOVA testiyle ve p0,05). Kontrol grubunda da durarak uzun atlama, dikey sıçrama, 30 metre sprint, esneklik, mekik koşusu ve v-cüt koşu değişkenlerinde anlamlı fark bulundu ( p0,05). Deney grubu ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunan değişkenlerde (durarak uzun atlama, dikey sıçrama, 30 metre sprint, esneklik, mekik koşusu ve v-cut koşu) core grubu çalışması yapan sporcuların lehine sayısal veriler daha olumludur. Sonuç olarak ilköğretim 2.kademedeki hentbol sporcularına uygulanan core antrenmanlarının çocukların kuvvet, sürat, çabukluk, çeviklik ve esneklik performanslarına etkisinin olduğu fakat cinsiyetin bu parametreleri etkilemediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to examine the impact of the core training applied to the primary school 2nd grade handball players on the ir performances depending on some variables. The population of the study consists of 24 maleand 24 female handball player studying at Mehmet Celebi Middle School, Sehit Recep Ince Imam Hatip Middle School and Ataturk Middle School in Amasya. The study group consists of control group (12) and experiment group (12) in male sand control group (12) andexperimentgroup (12) in females. In males and females, experiment groups have been applied core training 3 days a week for 12 weeks in additionto the handball training program. Height, weight, off-handlong jump, vertical run-up, 30-meter sprint, medicine ball throwing, flexibility, shuttle runand body running measurements have been conducted on allplayers at thepre-test and post-test stages. In addition descriptive ve statistics, research data were evaluated with ANOVA test in matched groups and at a significance level of ( p0,05). In the control group, a significant difference has been found in off-hand long jump, vertical run-up, 30-meter sprint, flexibility, shuttlerunand body running variables (p0,05). The numerical data are more positive fort he good of the players conducting core group work in the variables (off-handlongjump, verticalrun-up, 30-meter sprint, flexibility, shuttlerunand bodyrunning)showing statisti cally significantt difference between the experiment group and control group. As a result, it was concluded that the core training applied to handball athletes in the second grade of primary school had an effect on the children's strebgth, speed, quicknees, agility and flexibility performances, but gender did not affect these parameters.