Drosophila melanogasterde serca genininkalp atış hızına etkisinin araştırılması
Serca gene in drosophila melanogasterinvestigation of the effect on heart rate
- Tez No: 917572
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Drosophila melanogaster, GAL4/UAS, kalp atış hızı, RNAi, SERCA, Drosophila melanogaster, GAL4/UAS, heart rate, RNAi, SERCA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Drosophila melanogaster'de Serca Geninin Kalp Atış Hızına Etkisinin Araştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, model organizma Drosophila melanogaster kullanılarak SERCA geninin fonksiyonunu ve bu genin kalsiyum homeostazındaki rolünü araştırmaktır. SERCA geninin RNAi yoluyla yok edilmesi sonucunda kalp fonksiyonlarındaki değişikliklerin incelenmesi ve bu mekanizmanın potansiyel terapötik hedefler açısından değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: Araştırmada Drosophila melanogaster kullanılmış ve SERCA geni RNAi ile susturularak mutant bireyler elde edilmiştir. Kalp hızı, floresan mikroskop kullanılarak hem kontrol hem de mutant bireylerde ölçülmüştür. Veriler, Student t-testi ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: SERCA geninin susturulması sonucunda mutant bireylerin kalp hızında yaklaşık dört kat azalma gözlemlenmiştir. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, mutant bireylerin kalsiyum düzeylerindeki bozuklukların kalp ödem fenotip bozukluklarına yol açtığı tespit edilmiştir. Bu bulgular, SERCA'nın kalsiyum homeostazındaki kritik rolünü ve kalp hastalıklarının mekanizmalarını anlamadaki önemini ortaya koymuştur. Sonuç: SERCA geninin susturulması, Drosophila melanogaster'de kalp yetmezliğine yol açarak kalsiyum dengesizliklerini tespit etmeyi sağlamıştır. Bu çalışma, SERCA'nın kardiyovasküler hastalıklar açısından merkezi olarak önemini sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effect of Serca Gene on Heart Rate in Drosophila melanogaster Aim: The aim of this study was to investigate the function of the SERCA gene and its role in calcium homeostasis using the model organism Drosophila melanogaster. It was aimed to investigate the changes in cardiac function as a result of SERCA gene knockdown by RNAi and to evaluate this mechanism in terms of potential therapeutic targets. Material and Method: Drosophila melanogaster was used in the study and SERCA gene was silenced by RNAi and mutant individuals were obtained. Heart rate was measured in both control and mutant individuals using a fluorescence microscope. Data were statistically analysed by Student's t-test. Results: Significant decreases in heart rate were observed in mutant individuals as a result of SERCA gene silencing. When compared with the control group, it was found that the defects in calcium levels of mutant individuals led to cardiac dysfunction. These findings revealed the critical role of SERCA in calcium homeostasis and its importance in understanding the mechanisms of heart diseases. Conclusion: Silencing of the SERCA gene enabled the detection of calcium imbalances leading to heart failure in Drosophila melanogaster. This study provides an important basis for the evaluation of SERCA as a potential therapeutic target for cardiovascular diseases.