Disipline özgü akademik amaçlı bir İngilizce hazırlık sınıfı öğretim programı geliştirilmesi: Kimya mühendisliği örneği
Developing a discipline-specific academic English preparatory program: A chemical engineering example
  1. Tez No: 917645
  2. Yazar: DİLEK CANLIER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEN ÜNVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce hazırlık sınıfı öğretim programı, Program Geliştirme, Spesifik akademik amaçlı İngilizce, Spesifik amaçlı İngilizce, Curriculum development, English for specific academic purposes, English for specific purposes, English preparatory class curriculum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırmanın amacı, eğitim dili %100 İngilizce olan Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencilerine, disipline özgü akademik okuryazarlık kazandırmak üzere bir hazırlık sınıfı öğretim programı geliştirmektir. Araştırmada karma yöntem değerlendirme deseni kullanılmıştır. Araştırmanın ilk aşaması olan ihtiyaç analizinde hedef durum ve mevcut durum analizleri beraber kullanılmıştır. İkinci aşamada ihtiyaç analizi sonuçları ışığında Disipline Özgü Akademik Amaçlı İngilizce (DAİ) program tasarısı hazırlanmış, eğitim programları ve öğretim, İngilizce öğretim ve kimya mühendisliği alan uzmanları tarafından program tasarım ilkelerine göre değerlendirilmiş ve uygulanmak üzere son hali verilmiştir. Üçüncü aşamada DAİ programı 2022-2023 akademik yılında uygulanmış ve değerlendirilmiştir. Araştırmada hem erişi hem süreç değerlendirme beraber kullanılmıştır. Nicel veriler güz dönemi başında ön test, bahar dönemi sonunda son test olarak 36 öğrenciye uygulanan başarı testiyle elde edilmiştir. Nitel veriler ise güz ve bahar dönemi sonunda, maksimum çeşitlilik örneklemesiyle belirlenen 18 öğrenci ve DAİ programını uygulayan iki öğretim elemanı ile yapılan görüşmelerden toplanmıştır. Bahar dönemi sonunda yine aynı yöntemle belirlenen 12 öğrenci ile görüşmeler yürütülmüş, ayrıca aynı öğrencilerle 2023-2024 akademik yılında kimya mühendisliği bölümü birinci sınıfın güz dönemini tamamladıklarında tekrar görüşülmüştür. Nicel veri analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, nitel veri analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular DAİ programının öğrencilerin temel dil becerilerini geliştirmede oldukça etkili olduğunu göstermektedir. DAİ programının, dil ve akademik becerilerini geliştirerek öğrencileri Kimya Mühendisliği Bölümündeki derslere de hazırladığı bulunmuştur. Ayrıca programın öğrencilerin bölümlerine yönelik farkındalıklarını güçlendirdiği, hem hazırlık sınıfı hem de bölümlerindeki bilgi ve becerilerini, öğrenme motivasyonlarını artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a preparatory class curriculum to equip Chemical Engineering students at Ege University, whose medium of instruction is 100% English, with discipline-specific academic literacy. A mixed-method evaluation design was employed. In the first phase, needs analysis was conducted using both target situation analysis and present situation analysis. In the second phase, based on the results of the needs analysis, a draft curriculum for Discipline-Specific English for Academic Purposes (DEAP) was prepared. The draft was evaluated by subject-matter experts in accordance with curriculum design principles, revised accordingly, and finalized for implementation. In the third phase, the DEAP program was implemented during the 2022–2023 academic year and subsequently evaluated. Both achievement evaluation and process evaluation methods were utilized in the study. Quantitative data were collected through pre- and post-tests, administered to 36 students at the beginning of the Fall semester and the end of the Spring semester, respectively. Qualitative data were gathered through interviews conducted with 18 students, selected via maximum variation sampling, and two instructors implementing the program at the end of both the Fall and Spring semesters. Additional interviews were conducted with 12 students at the end of the Spring semester and repeated after they completed the Fall semester of their first year in the Chemical Engineering department during 2023-2024 academic year. Quantitative data were analyzed using the Wilcoxon Signed-Rank Test, while qualitative data were subjected to content analysis. The findings indicate that the DEAP program significantly improved students' language competencies and academic skills, effectively preparing them for the linguistic and cognitive demands of their departmental courses. Moreover, the program enhanced students' awareness of discipline-specific academic practices and increased their motivation for both language learning and academic study within their field.