The positivity effect on aging in Turkey
Türkiye'de yaşlanma üzerinde olumluluk etkisi
  1. Tez No: 917747
  2. Yazar: ECE TUNA
  3. Danışmanlar: DR. CSERJéSİ RENáTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlanma, olumluluk etkisi, duygu, ekonomi, hayat memnuniyeti, aging, positivity effect, emotion, economy, life satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eötvös Loránd University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
“Olumluluk etkisi”terimi, bilginin işlenmesi sırasında negatif uyarıcılar yerine pozitif uyarıcılara öncelik veren, yaşlılıkla ilgili bir eğilimdir. Yaşlı yetişkinler, gençlere kıyasla, negatif bilgilerden çok daha pozitif bilgilere daha dikkat etmekte ve bunları daha fazla hatırlamaktadırlar. Bu çalışmada, Türkiye'deki mevcut ekonomik durum ve hayat memnuniyetine ilişkin olumluluk etkisi araştırılmaktadır. Yaşlı ve genç katılımcılar, mutlu, kızgın ve üzgün duygusal uyarıcıları görmelerinin ardından sunulan bir incelemeye yanıt vermelerinin istendiği, dikkate ilişkin görevi tamamlamışlardır. Sonuçlar, yaşlıların dikkate ilişkin ön yargı anlamında, gençlere kıyasla önemli seviyede bir olumluluk etkisi sergilemediklerini göstermiştir. Ayrıca, ekonomik önemlilik, her iki yaş grubu için de hayat memnuniyetine dair bilgi vermemiştir. Bu bulgular, yaş ile ekonomik önemliliğin dikkate ilişkin ön yargı ile hayat memnuniyetine dair güçlü ön göstergeler olmayabileceğini ve kişilik özellikleri ya da kültürel değerler gibi diğer faktörlerin daha büyük bir rol oynayabileceğini göstermektedir (p= 0,004).
Özet (Çeviri)
The term“positivity effect”describes an aging-related tendency that prioritizes positive stimuli over negative ones while processing information. Older adults are more attentive to and recall more positive information than negative information compared to younger ones. This present study investigates the positivity effect regarding the current economic situation in Turkey and life satisfaction. Older and younger participants completed an attentional task, dot probe, in which they were instructed to respond to a probe presented after seeing emotional stimuli that were happy, angry, and sad. Results showed that older adults did not display a significant positivity effect in their attentional bias compared to younger adults. Furthermore, economic importance did not predict life satisfaction for either age group. Finally, the interaction between economic importance and age did not significantly predict attentional bias towards positive images. These findings suggest that age and economic importance may not be strong predictors of attentional bias and life satisfaction, and that other factors such as personality traits or cultural values may play a larger role (p = 0.004).