Once upon a time in first grade: Exploring the impact of storytelling on language development and literacy engagement in young learners
Birinci sınıfta bir zamanlar: Hikaye anlatımının genç öğrencilerde dil gelişimi ve okuma-yazma katılımı üzerindeki etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 917755
  2. Yazar: WLLA ABDEL MAJID FAISAL SHAWAQFEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL TOPLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci sınıf, Hikaye Anlatmanın Etkisi, Dil Gelişimi, Okuryazarlık Katılımı, First grade, Impact of Storytelling, Language Development, Literacy Engagement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, hikaye anlatmanın birinci sınıf öğrencilerinin yabancı dil becerilerini ve okuryazarlık katılımını geliştirmede ve teşvik etmede nasıl bir rol oynadığını incelemektedir. Ayrıca, bu araştırma eğitim psikolojisine odaklanmaktadır. Hikaye anlatmanın birinci sınıf öğrencileri arasında dinleme anlama becerilerini ve okuryazarlık etkinliklerine katılımı nasıl etkilediğini keşfetmek için yarı deneysel bir tasarım kullanmaktadır. Bu çalışma, Türkiye, İstanbul'daki uluslararası bir okulda altı hafta boyunca yürütülmüştür ve haftada iki kez hikaye anlatma oturumlarına katılan birinci sınıftan 25 EFL (Yabancı Dil Olarak İngilizce) öğrencisi yer almıştır. Çalışma, dört farklı araç kullanarak her oturum boyunca öğrencilerin tepkileri ve davranışları hakkında veri toplamıştır: gözlem kontrol listeleri, öğretmen günlükleri, müdahale öncesi ve sonrası görüşmeler ve müdahale öncesi ve sonrası testler. Analiz, dil becerilerindeki ve katılım düzeylerindeki değişiklikleri belirlemeyi amaçlamış ve hikaye anlatmanın bir öğrenme aracı olarak nasıl etkili olduğuna dair deneysel içgörüler sağlamıştır. Bu çalışmadan beklenen, hikaye anlatmanın dinleme anlama ve okuryazarlık becerilerini nasıl geliştirebileceğine dair daha derin bir anlayış ve erken çocukluk eğitiminde yardımcı olan daha etkili öğrenme araçlarının keşfedilmesine katkıda bulunmaktır. Bu araştırma, erken çocukluk eğitimi müfredatında hikaye anlatma araçlarını birleştirmek ve genç öğrenciler için destekleyici ve ilgi çekici bir ortam oluşturmak için gerçek verilere dayalı bir öneri sunarak çağdaş eğitim uygulamalarındaki bir boşluğu doldurmaya çalıştığı için önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study examines how storytelling plays a role in developing and encouraging first-grade students' foreign language skills and literacy involvement. Also, this research focuses on educational psychology. It uses a quasi-experimental design to explore how storytelling affects listening comprehension skills and participation in literacy activities among first-grade students. This study was conducted over six weeks in an international school in Istanbul, Turkey, and it included 25 EFL (English as a Foreign Language) students from first grade who participated in storytelling sessions twice a week. The study collected data on students' responses and behaviors throughout each session using four different tools: observational checklists, teacher diaries, pre- and post-intervention interviews, and pre-and post-tests. The analysis aimed to identify changes in language skills and participation levels and provided experimental insights into how storytelling is effective as a learning tool. What is expected from this study is a deeper understanding of how storytelling can develop listening comprehension and literacy skills, as well as contributing to discovering more effective learning tools that help in early childhood education. This research is important since it tries to fill a gap in contemporary educational practices by delivering a recommendation based on real data to merge storytelling tools in the early childhood education curriculum and build a supportive and engaging environment for young learners.