Testing intention to adopt fintech-based Islamic microfinance services: The case of Indonesia
Fintek temelli İslami mikrofinans hizmetlerini kabul etme niyetinin test edilmesi: Endonezya örneği
  1. Tez No: 917843
  2. Yazar: SHERRİNDRA AVEDTA PRASETYO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD GHAİTH MAHAINI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Benimseme Niyeti, Fintech temellı İslami mikrofinans, Endonezya Örneği, UTAUT2 Model, Intention to Adopt, Fintech-based Islamic microfinance, The Case of Indonesia, UTAUT2 Model
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, UTAUT2 (Unified Theory of Acceptance and Use of Technology 2) modelini kullanarak düzenleyici değişkenler olarak katılım ve dindarlık ile İslami mikrofinans fintech almaya yönelik sürekli niyet üzerindeki davranışsal niyetin öncüllerini incelemektedir. Kullanıcıların davranışsal niyetlerini etkileyen belirleyicileri ve bağlılık ile dindarlığın ılımlı etkilerini anlayarak, bu araştırma, İslami mikrofinans fintech'in başarılı bir şekilde uygulanmasına ilişkin önemli perspektifler sunmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, SmartPLS (v. 3.2.9) kullanılarak test edilen çok değişkenli analiz, PLS-SEM (Partial Least Squares - Structural Equation Modeling) kullanır. Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler kategorisindeki 750 üyeye bir anket gönderildi. Toplam 294 cevap alındı; ancak bu yanıtlardan 44'ü çeşitli veri kısıtlamaları nedeniyle geçersiz sayıldı. Sonuç olarak, istatistiksel analiz, 250 geçerli yanıttan oluşan temsili bir alt küme üzerinde gerçekleştirilir. Bulgular, Performans Beklentisinin, Kolaylaştırıcı Koşulların ve Alışkanlığın, İslami mikrofinans alanında fintech almaya yönelik Davranışsal Niyet üzerinde önemli bir pozitif etkiye sahip olduğu sonucuna varmıştır. Ayrıca, Davranışsal Niyetin Sürekli Niyet üzerindeki önemli doğrudan etkisini de ortaya çıkardı. Bununla birlikte, dahil olma ve dindarlığın ılımlı rolleri, Davranışsal Niyetin Sürekli Niyet üzerinde herhangi bir ılımlı etkiye sahip değildir.
Özet (Çeviri)
This study examines the antecedents of behavioral intention on continuous intention to receive Islamic microfinance fintech, with involvement and religiosity as moderating variables using UTAUT2 (Unified Theory of Acceptance and Use of Technology 2) model. By understanding the determinants that affecting users' behavioral intentions and the moderating effects of involvement and religiosity, this research is to offer significant perspectives on the successful implementation of Islamic microfinance fintech. This research uses multivariate analysis, PLS-SEM (Partial Least Squares - Structural Equation Modeling), that is be tested using SmartPLS (v. 3.2.9). A questionnaire was sent to 750 members of the Micro, Small, and Medium-Sized Enterprises (MSMEs) category. A total of 294 replies were received; however, 44 of these responses were deemed invalid owing to a variety of data restrictions. As a result, the statistical analysis is performed on a representative subset of 250 valid replies. The findings concluded that Performance Expectancy, Facilitating Conditions, and Habit have a significant positive impact on Behavioral Intention to receive fintech in Islamic microfinance. It also revealed the significant direct influence of Behavioral Intention on Continuous Intention. However, the moderating roles of involvement and religiosity do not have any moderating effects of Behavioral Intention on Continuous Intention.