Tip 2 diabetes mellitus tanılı hastalarda konstipasyon sıklığı ve diyabetik nöropati ile ilişkisi
  1. Tez No: 917855
  2. Yazar: ELİF ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERSİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, Konstipasyon, Diyabetik Nöropati, Bristol Skalası, Michigan Nöropati Tarama Testi, Aile Hekimliği, Type 2 Diabetes Mellitus, Constipation, Diabetic Neuropathy, Bristol Scale, Michigan Neuropathy Screening Test, Family Medicine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Diabetes mellitus (DM), insülinin eksikliği veya periferik dokularda insüline karşı direnç ile karakterize; prevelansı davranışsal ve toplumsal faktörlerin etkisiyle küresel olarak hızla artmakta olan bir metabolizma bozukluğudur. Diyabetli hastalarda görülen kronik hiperglisemi, çeşitli organ sistemlerinde hasara ve komplikasyonlara neden olabilir. Bu çalışmada Tip 2 DM tanılı hastalarda konstipasyon sıklığını ve konstipasyon varlığının diyabetik nöropati ile ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki bu çalışma Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Kaynarca Diyabet Merkezi'ne başvuran 365 hasta ile yürütülmüştür. Sosyodemografik veri formundaki bilgiler araştırmacı tarafından katılımcılarla yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Antropometrik ölçümleri araştırmacı tarafından yapılmış ve laboratuvar ölçümleri ile veri formuna kaydedilmiştir. Konstipasyon varlığını değerlendirmek için Roma IV Fonksiyonel Konstipasyon Kriterleri katılımcılara uygulanmış, nöropati varlığı ise Michigan Nöropati Tarama Testi (MNTT) ile taranmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 57.1±8.8 yıl olup, katılımcıların 186 (%51.0)'sı kadın, 179 (%49.0)'u erkektir. Katılımcıların 164 (%44.9)'ünde nöropati olduğu, 79 (%21.6)'unda konstipasyon olduğu görülmüştür. Katılımcılarda konstipasyon varlığı ile diyabetik nöropati arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0.000). Çalışmamızda kadın cinsiyetin, ileri yaşın, çalışma durumunun, diyabet süresinin ve koroner arter hastalığı varlığının hem konstipasyon hem diyabetik nöropati ile aralarında anlamlı ilişki bulunmuştur (sırasıyla p=0.009, p=0.000, p=0.001, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.003, p=0.003) Sonuç: Çalışmamızda Tip 2 DM tanılı hastalarda konstipasyon ve diyabetik nöropati varlığı yüksek oranda bulunmuş ve birbirleri ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur. Birinci basamakta sıkça karşılaşılan bu hastaların takibinde komplikasyonların taranması, komplikasyonlarla ilişkili olabilecek risk faktörlerinin sorgulanması ve koruyucu davranışların önerilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetes mellitus (DM) is a metabolic disorder characterized by insulin deficiency or resistance to insulin in peripheral tissues, the prevalence of which is rapidly increasing globally due to behavioral and social factors. Chronic hyperglycemia in patients with diabetes can cause complications in various organ systems. In this study, we aimed to determine the frequency of constipation and the relationship between the presence of constipation and diabetic neuropathy in patients with Type 2 DM. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted with 365 patients who applied to Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Kaynarca Diabetes Center. Participants were asked a sociodemographic data form by one-to-one interview. Anthropometric measurements were made by the researcher and recorded in the data form with the laboratory measurements. The Rome IV Functional Constipation Criteria were applied to the participants to assess the frequency of constipation, and the presence of neuropathy was screened with the Michigan Neuropathy Screening Test. Results: The mean age of the participants was 57.1±8.8 years, 186 (51.0%) were female and 179 (49.0%) were male. It was observed that 164 (44.9%) of the participants had neuropathy and 79 (21.6%) had constipation. A significant correlation was found between the presence of constipation and diabetic neuropathy (p=0.000). In our study, female gender, advanced age, employment status, duration of diabetes and presence of coronary artery disease were found to be significantly associated with both constipation and diabetic neuropathy (p=0.009, p=0.000, p=0.000, p=0.001, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.003, p=0.003, respectively). Conclusion: In our study, the presence of constipation and diabetic neuropathy in patients with Type 2 DM was found to be associated with each other. It is thought that screening for complications, questioning the risk factors that may be associated with complications and recommending preventive behaviors will be useful in the follow-up of these patients who are frequently encountered in primary care.