Youtube'daki servikal disk hernisi ile ilgili videoların güvenilirliğinin, bilgilendiriciliğinin ve kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the reliability, informativeness, and quality of videos on cervical disc herniation available on youtube
  1. Tez No: 917860
  2. Yazar: MENEKŞE GÖK ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal disk hernisi, YouTube, Hasta eğitimi, DISCERN, JAMA, GQS, Cervical disc herniation, YouTube, Patient education, DISCERN, JAMA, GQS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
YouTube'daki Servikal Disk Hernisi ile İlgili Videoların Güvenilirliğinin, Bilgilendiriciliğinin ve Kalitesinin Değerlendirilmesi Amaç: Video paylaşım platformu YouTube, tıbbi bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde erişim sağlama imkanı sunması nedeniyle, özellikle hastalar ve sağlık konusunda bilgi edinmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen dijital platformlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, YouTube'da servikal disk hernisi ile ilgili olarak yayınlanan ingilizce videoların güvenilirliğinin, bilgilendiriciliğinin ve kalitesinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem:Çevrimiçi video platformu YouTube üzerinde, hasta bakış açısıyla bilgiye erişimi simüle etmek amacıyla, İngilizce dilinde“cervical disc herniation”,“disc herniation of cervical spine”,“ herniated cervical disc”terimleri kullanılarak arama yapıldı. Her bir terim için ilk 100 video incelenmiş ve toplamda 300 video listeye alınmıştır. Dahil edilme kriterlerini sağlayan 104 videonun başlığı, URL bilgisi, yüklenme tarihinden itibaren geçen yıl sayısı, görüntünleme oranı, video süresi, video içerik üretici profili, video içerik konusu, görüntülenme, beğeni ve yorum sayısı bilgileri kaydedilmiştir. Video içerikleri en az 10 yıl deneyimli iki bağımsız FTR uzmanı tarafından DISCERN, The Journal of the American Medical Association (JAMA) Puanlama Sistemi ve Küresel Kalite Ölçeği (GQS) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: İncelenen içeriklerin büyük bir kısmının hekimler (%41,3) tarafından hazırlandığı ve en yaygın olarak ele alınan konunun hastalıkların tanımı ve semptomları (%42,3) olduğu bulunmuştur. JAMA skorlamasına göre videoların %55,8'i düşük güvenilirlik kategorisinde (2 puan), %36,5'i orta düzey güvenilirlik kategorisinde (3 puan) yer almaktadır. Yalnızca %2,9'u yüksek kalite standardını karşılayarak 4 puan almıştır. GQS skorlamasına göre videoların ortalama puanı 3,5 olarak bulunmuştur. Videoların %52,9'u yüksek kalite (4 puan %47,1, 5 puan %5,8), %38,5'i orta kalite (3 puan) ve %8,6'sı düşük kalite (1 puan %1,9, 2 puan %6,7) olarak bulunmuştur. DISCERN skorlarına göre analiz edilen içeriklerin 14'ü (%13,5)“çok yetersiz”, 55'i (%52,9)“yetersiz”, 30'u (%28,8)“orta”, 5'i (%4,8)“iyi”kategorisinde yer almıştır;“mükemmel”kategorisinde ise içerik bulunmamıştır (0,0%) Sonuç: Servikal disk hernisi konusunda hasta ve hasta yakını eğitimi için birçok YouTube videosu mevcuttur ancak bu videoların güvenilirliği, bilgilendiriciliği ve kalitesi orta kaliteye yakın düşüktür ve bilgilendirme amacıyla kullanılması önerilmemektedir. Hazırlanacak videoların kalitesinin uluslararası alanda kabul görmüş ölçeklerle değerlendirilmesi ve yalnızca“yüksek kaliteli”videoların dijital platformlarda yayınlanması, hastaların daha doğru ve güvenilir bilgilere ulaşmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Reliability, Informativeness, and Quality of Videos on Cervical Disc Herniation Available on YouTube Objective: The video-sharing platform YouTube stands out as one of the most frequently preferred digital platforms, particularly by patients and individuals seeking health-related information, due to its ability to provide rapid and easy access to medical knowledge. This study aims to evaluate the reliability, informativeness, and quality of English-language videos on cervical disc herniation published on YouTube. Materials and Methods: To simulate patient-oriented information retrieval, searches were conducted on the online video platform YouTube using the English terms“cervical disc herniation,”“disc herniation of cervical spine,”and“herniated cervical disc.”For each term, the first 100 videos were reviewed, resulting in a total of 300 videos. Of these, 104 videos meeting the inclusion criteria were selected for analysis. Data on video titles, URL information, the number of years since upload, viewing rates, video duration, producer profile, content topics, view counts, likes, and comments were recorded. Video content was assessed by two independent physical therapy and rehabilitation (PTR) specialists with over 10 years of experience, using the DISCERN tool, The Journal of the American Medical Association (JAMA) Scoring System, and the Global Quality Scale (GQS). Results: A significant portion of the analyzed content was created by physicians (41.3%), and the most frequently addressed topics were the definition and symptoms of the disease (42.3%). According to the JAMA scoring system, 55.8% of the videos fell into the low reliability category (2 points), 36.5% were moderately reliable (3 points), and only 2.9% met the high-quality standard (4 points). The average GQS score was 3.5. In terms of GQS scoring, 52.9% of the videos were rated as high quality (4 points: 47.1%, 5 points: 5.8%), 38.5% as medium quality (3 points), and 8.6% as low quality (1 point: 1.9%, 2 points: 6.7%). According to DISCERN scoring, 14 videos (13.5%) were categorized as“very poor,”55 (52.9%) as“poor,”30 (28.8%) as“moderate,”and 5 (4.8%) as“good.”No videos were found to fall into the“excellent”category (0.0%). Conclusion: While numerous YouTube videos are available for educating patients and their caregivers on cervical disc herniation, the reliability, informativeness, and quality of these videos are generally low to moderate, rendering them unsuitable for use as educational resources. It is recommended that the quality of videos be evaluated using internationally recognized scales and that only“high-quality”videos be published on digital platforms to enhance patients' access to accurate and reliable information.