Pediatri hemşirelerinin afetlere hazırlık algılarının ve etkileyen etmenlerin incelenmesi
Examination of pediatric nurses' perception of disaster preparedness and influencing factors
  1. Tez No: 917865
  2. Yazar: ESRA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatri hemşireliği, afet hazırlığı, hazırlık algısı, afet planlaması, Pediatric nursing, disaster preparedness, preparedness perception, disaster planning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Pediatri Hemşirelerinin Afetlere Hazırlık Algılarının ve Etkileyen Etmenlerin İncelenmesi Bu araştırma, pediatri hemşirelerinin afetlere hazırlık algılarını ve etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Kasım 2023-Aralık 2024 tarihleri arasında Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen kesitsel çalışmada, 211 pediatri hemşiresi ile veri toplanmıştır. Sonuçlar, hemşirelerin afetlere hazırlık algısının genel olarak yüksek olduğunu, ancak müdahale evresinde bu algının daha düşük olduğunu göstermektedir. Eğitim düzeyi, mesleki deneyim ve afet eğitimi alma, hazırlık algısını etkileyen başlıca faktörlerdir. Araştırma, hemşirelerin afet sırasındaki rollerinin bakım verici, koordinatör ve eğitimci olarak öne çıktığını ortaya koymuştur. Ayrıca, pediatri hemşirelerinin afet hazırlık düzeylerini artırmak için afet eğitimlerinin yaygınlaştırılması gerektiği vurgulanmıştır. Hemşirelerin afetlere karşı kurumsal hazırlık düzeyinin zayıf olduğu ve afet planlarına yönelik farkındalığın arttırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, pediatri hemşirelerinin afet yönetiminde kritik roller üstlendiğini ve çocukların sağlığını koruma açısından önemli bir sorumluluk taşıdıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Examination of Pediatric Nurses' Perception of Disaster Preparedness and Influencing Factors This study aims to examine pediatric nurses' perceptions of disaster preparedness and the factors influencing them. Conducted between November 2023 and December 2024 at Behçet Uz Children's Diseases and Surgery Training and Research Hospital, the cross-sectional study collected data from 211 pediatric nurses. The results indicate that nurses generally have a high perception of disaster preparedness, although this perception is lower during the intervention phase. Education level, professional experience, and disaster training are the main factors influencing preparedness perception. The study also reveals that nurses' roles during disasters are most commonly caregiver, coordinator, and educator. Moreover, it emphasizes the need to broaden disaster training programs to improve pediatric nurses' preparedness. The study concludes that the institutional level of preparedness among nurses is weak, and awareness of disaster plans must be increased. These findings highlight the critical roles pediatric nurses play in disaster management and underscore their significant responsibility in protecting children's health.