سياسات التهويد في القدس وآليات المواجهة:دراسة تحليلية للفترة من اتفاق أوسلوا 1993 حتى معركة القدس 2021
Yahudıleştirme politikaları ve karşı koyma yöntemleri: 1993 Oslo Anlaşması ile 2021 Kudüs Savaşı arasındaki dönemin incelenmesi
  1. Tez No: 918073
  2. Yazar: ALMUTASEMBELLAH ADNAN SAEED MATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED HARB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kudüs, Yahudileştirme, İsrailleştirme, Mescid-i Aksa, Eski Şehir, İsrail”, Oslo, karşı-koyma mekanizmaları, Filistin Kurtuluş Örgütü, Filistin Yönetimi, Jerusalem, Judaization, Israelization, Al-Aqsa Mosque, Old City, occupation, Israel, Oslo, confrontation mechanisms, Palestine Liberation Organization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih ve Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih ve Medeniyet Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Yahudileştirici işgal devletinin politikaları, 1967'de tamamen işgal edilmesinden bu yana Kudüs şehrinde değişik şekillerde devam etmektedir. Bu politikalar Zaman içinde farklılaşıp gelişmiş, bazen Kudüslüleri sınır dışı etme ve kimliklerini geri alma politikası izlemiş, bazen de yıkım ve yapı ruhsatı vermeme politikası izleyerek artan yerleşimlere dönüşmüştür. Bütün bu politikaların maksadı şehrin karakterini tersine çevirmek ve tamamen Yahudileştirmektir. Bu çalışma, 1993 Oslo Anlaşmaları'ndan 2021 yılının ortalarında Ramazan ayındaki Kudüs Savaşı'na kadar geçen süreçte işgalci İsrail devletinin Kudüs şehrinde izlediği en belirgin Yahudileştirme politikalarını ve karşı durma mekanizmalarını açıklamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, Kutsal Kent'in maruz kaldığı Yahudileştirme biçimlerini belgeliyor ve etkilerini açıklıyor. Aynı şekilde Oslo Anlaşmalarının şehirdeki Yahudileştirme politikalarının tırmanışında ve şiddetinin artmasındaki etkisini açıklıyor. Ardından, olayların günlük detaylarına girmeden, hızlanan Yahudileştirme süreçlerinin karşısına çıkan en önemli karşı durma mekanizmalarını göstermektedir. Çalışma, Sözleşmeden sonra Kudüs şehrinde meydana gelen büyük değişiklikleri açıklayarak İşgal devletinin ertelenmiş olan meseleler listesinde olan Kudüs ün durumunu Yahudileştirme uygulamalarını hızlandırmada nasıl fırsat bildiğini beyan ederek sona eriyor. Aynı şekilde Araştırma olayların kronolojik tarihçesinde, karşı durma mekanizmalarının Yahudileştirme süreçlerini engellemede ve şehri hedef alan birçok Yahudileştirme planının uygulanmasını yavaşlatmada oynadığı rolü de tartıştı. Araştırmacı, 2021 Ramazan olaylarının ardından işgal politikalarının takip edilerek belgelenmesi ve etkileri üzerinde durulması ve bu politikalara karşı çıkan Kudüs halkına her türlü desteğin verilmesi gerektiğini ve Hükümetlere işgalci devleti suçlayarak baskı yapmaları için Halkları harekete geçirmeye çalışmak ve Kudüs ve Mukaddesata karşı işgalci devletin işlemiş olduğu suçlar ve Uluslar arası kanunlar ve Birleşmiş milletler kararlarına karşı gelmekten dolayı Uluslararası ve bölgesel olarak Kanun ve Hukuk yönünün işletilmesi gerektiğini tavsiye etti.
Özet (Çeviri)
Since Jerusalem was occupied in 1967, the occupation has adopted Ju-daization policies which differed and developed. Among them are the banishment of Jerusalemites, withdrawal of ID cards, demolition, rejec-tion of building license and boost of the settlement activity, all of which come under the aim of shifting the entire city to the Jewish character. The present study investigates the major Judaization policies chosen by the occupation in the city between the 1993 Oslo Agreement and the Saif Al-Quds Battle of Ramadan mid-2021, in a bid to document their forms and results. How the agreement led to the rise of Judaization is also explored, along with ways used to counter it but without going into daily life details. It has been found that a great deal of change has been witnessed in the city after the agreement. In addition, the occupation made use of the status of Jerusalem on the delayed issues list to acceler-ate the pace of Judaization procedures. In its chronological examination, the study shows the role of such confrontation in hampering and slow-ing such procedures. It is recommended to keep follow-up and docu-mentation of the occupation's policies after Saif Al-Quds of 2021 and its relevant impacts. All forms of support need to be provided to the Je-rusalemites to counter such policies. On the one hand, people should pressure their governments to criminalize the occupation. On the other hand, the legal part should be activated at the international and regional levels to hold the occupation accountable for its crimes against Jerusa-lem and the holy places as well as for violating the international laws and resolutions.