1960 sonrası postmodernizm ve plastik sanatlarda materyal kullanımı
Material usingin postmodernism and plastic arts after 1960
  1. Tez No: 918097
  2. Yazar: FERİDE İLASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik Sanatlar, Modernizm, Postmodernizm, Materyalin Önemi, Materyal Analizi, Plastic Arts, Modernism, Postmodernism, Importance of Material, Material Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sanat anlayışları ve dolayısı ile sanat eserlerinin niteliği, yaşanılan dönemin koşullarına göre şekil alır. Resim sanatında kullanılan materyaller de eserin üretildiği dönemin anlayışına göre şekil alıp değişkenlikler gösterir. Bu bağlamda, resim sanatında materyal kullanımının tarihsel süreç içerisindeki değişiminin, sanat ve toplumsal hayat arasındaki etkileşimi anlamak açısından da önem taşıdığı söylenebilir. Bu düşünceden hareketle bu çalışmada, 1960 sonrası süreçte, başta sanat akımları olmak üzere toplumsal ve kültürel hayatın tüm alanlarında ön plana çıkmaya başlamış postmodern dönüşümün izleri, materyal kullanımı üzerinden analiz edilmiş; postmodern dönüşümün yeni tekniklerin yanı sıra materyal kullanımı açısından da kendi niteliklerine uygun bir anlayışı belirginleştirdiği ve bunun plastik sanatların dönüşümünü anlamak açısından önemli olduğu savunulmuştur. Yine bu sav doğrultusunda 1960 sonrası sanat eserlerinin materyal kullanımı bağlamında analizi yapılarak, plastik sanatların postmodern dönüşümünde materyalin rolü ile ilgili tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The understanding of art and therefore the quality of artworks are formed according to the conditions of the period being experienced. The materials used in the art of painting also take shape and vary according to the understanding of the period in which the work is produced. Within this context, it can be stated that the variation in the use of materials in the art of painting in the historical process is also crucial in terms of perceiving the interaction between art and social life. Based on this idea, the current study analyses the traces of the postmodern transformation, which came to the forefront in all areas of social and cultural life, particularly in art movements in the post-1960 period, through the use of materials; it is argued that the postmodern transformation has crystallised an understanding in accordance with its own traits in terms of the use of materials as well as new techniques in plastic arts and that this is essential in terms of understanding the transformation. Again, in alignment with this argument, post-1960 artworks have been analysed in the context of the use of materials, and observations have been made as to the role of materials in the postmodern transformation of plastic arts.