Üniversite öğrencilerindeki üç boyutlu bağlanma stillerinin eş seçme stratejileri ve evlilik tutumu ile ilişkisi
The Relationship of three-dimensional attachment styles with choosing partner strategies and marriage attitudes in university students
- Tez No: 918098
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORKUN OSMAN BİLGİVAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Eş Seçme Stratejileri, Evlilik Tutumu, Attachment, Attachment Styles, Mate Selection, Marital Attitudes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerindeki üç boyutlu bağlanma stillerinin eş seçme stratejileri ve evlilik tutumu ile ilişkisini incelemek olarak belirlenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında İstanbul Sabahattin Zaim üniversitesinde kayıtlı olan 364 lisans ve yüksek lisans öğrencileri oluşturmuştur. Verileri toplamak için araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (ÜBBSÖ), Eş Seçme Stratejileri Envanteri (ESSE) ve İnönü Evlilik Tutumu Ölçeği (İETÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde dağılımları incelenmiştir. Değişkenler arasındaki farkları incelemek için t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi uygulanmıştır. Değişkenlerin arasındaki ilişkiyi saptamak için ise Pearson Korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular incelendiğinde, İnönü Evlilik Tutumu Ölçeği puanları ile Güvenli bağlanma stili arasında düşük düzeyde pozitif yönde, Kaçınan bağlanma stili ve Kaygılı-kararsız bağlanma stili arasında düşük düzeyde negatif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Kaçınan bağlanma stili ile aile kurumu ve güven puanları arasında düşük düzeyde negatif yönde, fiziksel özellik puanları ve çocuk bakım puanları arasında düşük düzeyde pozitif yönde, Kaygılı-kararsız bağlanma stili ile sosyo-ekonomik durum puanları ve dini ve siyasi benzerlik puanları arasında düşük düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between three-dimensional attachment styles, mate selection strategies, and marital attitudes among university students. The study utilized the correlational survey model, one of the quantitative research methods. The population of the research consists of 364 undergraduate and graduate students enrolled at Istanbul Sabahattin Zaim University during the 2023-2024 academic year. Data were collected using a Personal Information Form created by the researcher, the Three-Dimensional Attachment Styles Scale, the Mate Selection Strategies Inventory and the İnönü Marital Attitude Scale. Frequency and percentage distributions of the obtained data were analyzed. To examine differences between the variables, a t-test and One-Way Analysis of Variance were applied. Pearson Correlation analysis was conducted to determine the relationship between the variables. When the findings were analyzed, a low-level positive correlation was identified between the scores on the İnönü Marriage Attitude Scale and the secure attachment style, while low-level negative correlations were found with the avoidant attachment style and the anxious-ambivalent attachment style. Furthermore, a low-level negative correlation was observed between the avoidant attachment style and the family institution and trust scores, while low-level positive correlations were found with the physical attributes scores and child care scores. Regarding the anxious-ambivalent attachment style, low-level positive correlations were statistically significant with socio-economic status scores and religious and political similarity scores.