Orta Doğu'da Hristiyan Araplar ve güvenlikleştirme sürecine etkileri: Ürdün örneği
Arab Christians in the Middle East and their impact on the securitization process: The case of Jordan
- Tez No: 918106
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Orta Doğu, Levant Bölgesi, Hristiyan Araplar, Ürdün Haşimi Krallığı, Kopenhag Okulu, Güvenlikleştirme Teorisi, Middle East, Levant Region, Arab Christians, Hashemite Kingdom of Jordan, Copenhagen School, Securitization Theory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Terörizm Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Orta Doğu coğrafyası tarih boyunca siyasi karışıklıklar, ekonomik problemler, göç, savaş gibi birçok insani krizle yüz yüze kalmıştır. Bu karmaşa ve krizler günümüzde de hâlâ devam etmektedir. Levant bölgesi olarak tanımlanan ve Orta Doğu'nun bir alt bölgesi olan coğrafik alan, devletlerin iç karışıklıkları yanısıra devletler arası sıcak çatışmaların ve bölgesel tehditlerin merkezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölgesinde diğer devletlere nazaran daha huzurlu ve istikrarlı bir iklime sahip olduğu gözlemlenen Ürdün Haşimi Krallığı bu niteliğine rağmen güvenlik çalışmaları literatüründe yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışmada,“II. Dünya Savaşından sonra bağımsızlığını kazanan Ürdün'de bölgede yaşanılan hızlı ve travmatik siyasi değişimlere bağlı olarak bölgede kadim bir varlığa sahip olan Hristiyan Arapların kısa sürede yaşanan nüfus değişiminin sebepleri ve sonuçları neler olmuştur?”sorusuna cevap vermek için Kopenhag Okulunun“Güvenlikleştirme”teorisi temelinde hareket edilmiştir. Teorinin temelini kurduğu askeri, siyasi ve ekonomik merkezli yaklaşım kullanılarak Ürdün'ün güvenlik dinamikleri ülkenin kuruluşundan bugüne kadar açıklanmıştır. Bu çalışmada, güvenlik çalışmalarına ilişkin literatür ve teorik çerçevenin kısa bir incelemesi yapıldıktan sonra, Hristiyan Arapların tarihi üzerinde durulmuş ve daha sonra Ürdün'ün tarihi ile kısa bilgilendirme yapılmıştır. Ardından Kopenhag Okulu merkezli olarak ülkenin güvenlik politikaları askeri, siyasi ve ekonomik sektörlerdeki güvenlikleştirme dinamikleriyle analiz edilmiştir. Hristiyan nüfusun, Ürdün devletinin kuruluşundan itibaren devletin özgün bileşenleri arasında yer aldığı görülmektedir. Bu çalışmada ayrıca, Hükümet politikalarının tarihsel gerçekliği göz ardı etmeden, günümüzün coğrafi ve siyasi gerçekleriyle de örtüşen bir yaklaşımla Müslüman ve Hristiyan nüfus arasında hukuki, siyasi ve kamusal alanlarda toplumsal uyum için yaptığı çalışmalara da değinilmiştir. Ürdün Devleti'nin birlikte yaşama kültürünün korunması ve geliştirilmesi konusunda adalet, eşitlik, dayanışma kavramları merkezinde yayınlanan bildiriler yönetimin bu konudaki tutumunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Middle East region has historically faced numerous humanitarian crises, including political turmoil, economic problems, migration, and war. These conflicts and crises continue to persist today. The Levant, a sub-region of the Middle East, is particularly notable as a center of internal conflicts of states, interstate wars, and regional threats. Despite being observed as a relatively peaceful and stable country compared to other states in the region, the Hashemite Kingdom of Jordan has not been sufficiently studied in the security studies literature. This study aims to address the question:“What have been the causes and consequences of the rapid population change experienced by the ancient Arab Christian community in Jordan, which gained independence after World War II, following the rapid and traumatic political changes in the region after World War II?”. This question is addressed using the Copenhagen School's“Securitization”theory. By employing the military, political, and economic approach established by this theory, the security dynamics of Jordan from its establishment to the present are explained. In this study, after a brief review of the literature and theoretical framework related to security studies, the history of Arab Christians is emphasized, followed by a brief overview of Jordan's history. Subsequently, the country's security policies are analyzed through the securitization dynamics in the military, political, and economic sectors, centered on the Copenhagen School. The Christian population has been an intrinsic component of the Jordanian state since its establishment. This study also addresses the government's initiatives for social cohesion between the Muslim and Christian populations in legal, political, and public spheres, with an approach that does not overlook historical realities while aligning with contemporary geographical and political facts. The Jordanian government's declarations, emphasizing justice, equality, and solidarity, underscore its commitment to preserving and advancing a culture of coexistence.