Kanserli hasta ve yakınlarının ağrıyla başetmede kullandıkları yöntemler ve yaşadıkları güçlükler
Methods used by patients with cancer and their relatives in coping with pain and difficulties they confront
- Tez No: 91814
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AKDEMİR, PROF. DR. TÜLİN BEDÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kanser ağrısı, Ağn kontrolü, Hasta yakınları, Bakım verenler. Destekleyen KurumlanHÜAF 98T091 02002
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Kutlutürkan, S., Kanserli hasta ve yakınlarının ağrıyla başetmede kullandıkları yöntemler ve yaşadıkları güçlükler, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Programı Doktora tezi,Ankara,2000.Araştırma, kanserli hasta ve yakınlarının ağrıyla başetmede kullandıkları yöntemler ve yaşadıkları güçlükleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı -kalitatif olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Dahiliye servislerine (Bölüm75,76,85,86) yatan kanser tanısı alan, ağrısı olan 60 hasta ve onlara bakım veren 50 hasta yakını oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Hasta/Hasta yakını Bilgi Formu ve Hasta/Hasta yakını Görüşme Formu kullanılmıştır.Derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak elde edilen veriler teyp aracılığıyla kaydedilmiş ve yazılı metin haline getirilmiştir. Veriler de analiz işlemi yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplaması kullanılmıştır.Araştırma kapsamına alınan hastaların yansının şiddetli ve çok şiddetli düzeyde ağrı çektiği (%56.6)çoğunluğunun yaşadıkları ağrının sürekli olduğu (%90),yarısından fazlasının ağrısının tüm vücudunda yaygın olduğu (%58.3)saptanmıştır.Hastalann ağrı nedeniyle en fazla yaşam destek aktivitelerinin ve ruhsal durumlarının etkilendiği belirlenmiştir.Hasta ve yakınlarının,ilaç uygulamalarında saatinde ilaç ve merdiven sistemi ilkelerine göre uygulamadıktan, bazılannın ilaç uygulamalarında bağımlılık korkusu yaşadıkları saptanmıştır.Hasta ve yakınlannın ağrıyla başetmede çoğunlukla sıcak uygulama (%55.8-%45.7 ) ve masajı (%60.4-%68.6 ) tercih ettikleri uygulamalar sırasında hastaların gerek güçsüzlükleri gerekse birinin yapmasının daha kolay ve rahatlatıcı olması nedeniyle yakınlarından yardım istedikleri, bu nedenle pek güçlük yaşamadıktan ;ancak hasta yakınlarının uygulamalar sırasında çeşitli nedenlerle güçlük yaşadıklan ve bu yöntemlere ilişkin yanlış inançlarının olduğu, ayrıca hastalan ağrı çektiği zaman çaresizlik duygusunu yoğun olarak yaşadıklan saptanmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda ağrı kontrolünü daha iyi sağlayabilmek için uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Kutlutürkan, S., Methods used by patients with cancer and their relatives in coping with pain and difficulties they confront, Hacettepe University Health Sciences Institute of., Phd Thesis in Medical Nursing, Ankara,2000.This was a descriptive study conducted to determine the methods patients employ to cope with pain and the difficulties they are confronted with. Our sample consisted of 60 patients admitted to Internal Medicine Clinics of Hacettepe University Hospital with the diagnosis of cancer and 50 relatives of these patients. In order to collect data, we used patient/relative information and interview forms.The data obtained through interview were recorded and transcribed in to written form. The data were analysed. Percentage methods used in the evoluation of data. It was determined that half of the patients have severe pain (56.6%), and the pain was constant in the majority (%90),and that it was felt all over the body in more than (58.3%).It was also found that life support activities andpsychological states of the patients were influenced most by the pain. It was determined that the patients and their relatives did not comply with drug timing and ladder system and some patients attributed this behavior to the fear of addiction. It was also found that the patients and their relatives preferred application of hot (55.8%-45.7%) and massage (60.4%-68.6%) and that they asked for help from their relatives during the application of above methods on the grounds that they are themselves weak and it is easier and more comforting. They did not encounter many difficulties thanks to this support but their relatives did so due to various reasons and, had misconceptions about these methods. In addition, they also had feeling of helplessness during pain abouts of patients. In conclusion, proper suggestions were made in order to enable better pain control according to the results obtained from the study. KeywordsrCancer pain, Pain control, Patients relatives,Care givers. Supported by Hacettepe University Research Foundation 98T09 102002.