Üniversite öğrencilerinde heyecan arayışı ve boş zaman tatmininin, kumar oynama davranışı ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between thrill seeking and leisuresatisfaction with gambling behavior in university students
- Tez No: 918154
- Danışmanlar: DR. AYŞE BURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Heyecan ArayıĢı, BoĢ Zaman Tatmini, Kumar Oynama DavranıĢı, Thrill Seeking, Leisure Satisfaction, Gambling Behavior
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalıĢmanın amacı, üniversite öğrencilerinin heyecan arayıĢı ve boĢ zaman tatmininin kumar oynama davranıĢı ile iliĢkisini incelenmesidir. AraĢtırmada, iliĢkisel tarama modeli kullanılmıĢtır. Bu araĢtırmanın evrenini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde okuyan öğrencilerden oluĢmaktadır. AraĢtırmanın örneklemi ise geliĢigüzel örnekleme yöntemi ile 18 yaĢ ve üzeri 384 bireyden oluĢmaktadır. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, South Oaks Kumar Tarama Testi, Serbest Zaman Doyum Ölçeği ve Heyecan ArayıĢı Ölçeği veri toplama aracı olarak uygulanmıĢtır. AraĢtırmanın bulgularında, South Oaks Kumar Tarama Testi' nin eğitimsel, sosyal, fiziksel ve rahatlama alt boyutları ile arasında negatif yönlü, düĢük düzeyli anlamlı bir iliĢki bulunmuĢtur. Fiziksel, sosyal, rahatlama ve estetik alt boyutlarının South Oaks Kumar Tarama Testi için risk etken olduğu tespit edilmiĢtir. Psikolojik, eğitimsel, sosyal, fiziksel ve rahatlama alt boyutları ile YetiĢkinler Ġçin Heyecan ArayıĢı Ölçeği arasında pozitif yönlü, güçlü düzeyde anlamlı bir iliĢki görülmektedir. ÇalıĢmanın bulguları doğrultusunda kumar oynama sorunu olan bireylerin sosyal, eğitimsel, fiziksel ve rahatlama ihtiyaçlarının karĢılanmasının kumar bağımlılığı riskini azaltabileceğini göstermektedir. Klinik psikologlar, bu bulguyu kullanarak, kumar bağımlılığı tedavisi sırasında, hastaların bu ihtiyaçlarını karĢılamalarına yardımcı olmak için uygun tedaviler ve terapiler önerebilirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between thrill seeking and leisure time satisfaction and gambling behavior of university students. Relational survey model was used in the study. The population of this study consists of students studying in the Turkish Republic of Northern Cyprus. The sample of the study consists of 384 individuals aged 18 and over with random sampling method. Demographic Information Form, South Oaks Gambling Screening Test, Leisure Satisfaction Scale and Thrill Seeking Scale were applied to the participants as data collection tools. In the findings of the study, a negative, low-level significant relationship was found between the educational, social, physical and relaxation subdimensions of the South Oaks Gambling Screening Test. Physical, social, relaxation and aesthetic sub-dimensions were found to be risk factors for the South Oaks Gambling Screening Test. Psychological, educational, social, physical and relaxation sub-dimensions and the Thrill Seeking Scale for Adults showed a positive, strong and significant relationship. The findings of the study show that meeting the social, educational, physical and relaxation needs of individuals with gambling problems can reduce the risk of gambling addiction. Using this finding, clinical psychologists can recommend appropriate treatments and therapies to help patients meet these needs during treatment for gambling addiction.