Düşük akım anestezisi uygulanan genel cerrahi vakalarında uyanma döneminde düşük akımı devam ettirmenin derlenme süresi ve kalitesine etkisinin retrospektif araştırması
A retrospective study on the impact of continuing low-flow anesthesia during the awakening period on recovery time and quality in general surgery cases
  1. Tez No: 918165
  2. Yazar: ASLIHAN UTLU GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALMILA GÜLSÜN PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük akım anestezi, Derlenme, Ekstübasyon süresi, Modifiye Aldrete Skoru, Low-flow anesthesia, Recovery, Extubation time, Modified Aldrete Score
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Düşük akım anestezinin ekolojik ve ekonomik açıdan avantajları bulunmaktadır. Hasta için de birçok avantajı olan düşük akım anestezi kullanımı tüm dünyada giderek artmaktadır. Yapmış olduğumuz retrospektif çalışmayla düşük akımın uyandırma aşamasında devam ettirilmesinin derlenme süresi ve kalitesine etkisini araştırdık. Çalışmamıza, 1 Eylül-31 Kasım 2023 tarihleri arasında Genel Cerrahi bölümü tarafından ameliyat edilen ve çalışma kriterlerine uygun 80 hasta dahil edilerek arşiv kayıtları incelendi. Hastalar uyandırma aşamasında kullanılan akıma göre iki gruba ayrıldı. Grup 1: 1 L/dk akım ile uyandırılan hastalar (n=42) ve grup 2: 4 L/dk akım ile uyandırılan hastalar (n=38). Hastaların cinsiyeti, yaşı, boyu, kilosu, vücut kitle indeksi (VKİ), ASA skoru veri toplama formuna kaydedildi. Gruplar demografik veriler açısından karşılaştırıldığında benzer bulundu. Hastaların indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, intraoperatif en yüksek, intraoperatif en düşük, ekstübasyon öncesi, ekstübasyon sonrası olmak üzere altı farklı zamandaki sistolik ve diastolik kan basınçları, kalp hızı, SpO2 değerleri karşılaştırıldı. Tüm zaman dilimlerinde sistolik ve diastolik kan basınçları, kalp hızı, SpO2 değerleri yönünden anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Vaporizatörün kapatılması ile ekstübe edilinceye kadar geçen süreler ve cerrahi işlem bitişinden ekstübe edilinceye kadar geçen süreler kaydedildi. Grup 1'de vaporizatörün kapatılmasıyla ekstübasyon arasında geçen sürenin Grup 2'ye göre anlamlı farkla daha yüksek olduğu bulundu (p0,05). Gruplar arasında ekstübasyon sonrası 5. dk MAS parametrelerine bakıldığında; bilinç durumu ve aktivite açısından anlamlı fark bulunurken (p0,05). Ayılma ünitesi 20. dk toplam Modifiye Aldrete Skorlarının tüm hastalarda 10 olduğu saptandı. Düşük akımı devam ettirerek uyandırma yönteminin de yüksek akıma geçerek uyandırma yöntemi kadar güvenle kullanılabileceği sonucuna varıldı. Böylece düşük akımdan edinilen faydaların uyandırma döneminde de devam ettirilmiş olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca düşük akımı devam ettirerek uyandırma yönteminde inhaler ajanın cerrahi işlem bitiminden yaklaşık 10 dk önce kesilmiş olması sebebiyle, hastaların ayılma ünitesine transferinde vakit kaybedilmediği gösterildi. Hastaların derlenme kalitelerinin daha iyi değerlendirilebilmesi için MAS ile farklı skorlama sistemlerinin birlikte kullanılabileceğini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Low-flow anesthesia offers ecological and economic advantages. Its use, which provides numerous benefits for patients, is increasing globally. In this retrospective study, we investigated the effects of maintaining low-flow anesthesia during the awakening phase on recovery time and quality. We reviewed archival records for 80 patients who underwent surgery in the General Surgery Department between September 1 and November 31, 2023, and who met the study criteria. Patients were divided into two groups based on the flow rate used during awakening. Group 1 consisted of patients awakened with a flow rate of 1 L/min (n=42), while Group 2 consisted of patients awakened with a flow rate of 4 L/min (n=38). Demographic data, including sex, age, height, weight, body mass index (BMI), and ASA score, were recorded. The groups were found to be similar in terms of demographic variables. Systolic and diastolic blood pressures, heart rates, and SpO2 values were compared at six time points: pre-induction, post-induction, intraoperative maximum, intraoperative minimum, pre-extubation, and post-extubation. No significant differences were observed between the groups for any of these parameters (p>0.05). The durations from vaporizer shutdown to extubation and from the end of the surgical procedure to extubation were recorded. The time from vaporizer shutdown to extubation was significantly longer in Group 1 compared to Group 2 (p0.05). At 5 minutes post-extubation, significant differences were noted in consciousness and activity among the MAS parameters (p0.05). All patients scored a total of 10 on the Modified Aldrete Scores at 20 minutes in the recovery unit. The study concluded that the method of awakening with continued low flow anesthesia can be used as safely as the method of transitioning to high-flow anesthesia. Thus, the benefits of low-flow anesthesia can be maintained during the awakening period. Additionally, it was demonstrated that there was no time loss in transferring patients to the recovery unit, as the inhaled agent was discontinued approximately 10 minutes before the end of the surgical procedure. To better assess the recovery quality of patients, we suggest that the MAS be used in conjunction with different scoring systems.