Pediatrik vakalarda düşük ve yüksek akımlı sevofluran anestezisinde serebral ve periferik NIRS (near-infrared spektroskopi) monitörizasyonunun etkinliği
Effectiveness of cerebral and peripheral NIRS (near- infrared spectroscopy) monitoring in low and high flow sevoflurane anesthesia in pediatri̇c patients
  1. Tez No: 933525
  2. Yazar: RABİA BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENGÜL ÖZMERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük akım anestezi, NIRS, BİS, çocuk, monitörizasyon, Low flow anesthesia, NIRS, BIS, pediatrics, monitoring
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş-Amaç: Düşük akım anestezi; yeniden solutmalı sistemle ekspirasyon havasının en az %50'sinin hastaya tekrar verilmesi esasına dayanan atmosfer kirliliğini azaltan, düşük maliyetli, inhalasyon havasında ısı, nem kaybını ve mukosilier aktivitenin bozulmasını önleyen bir yöntemdir. Genel anestezi uygulanan pediatrik hastalarda hipoksi-hipoksemi ciddi endişe kaynağıdır. Near infrared spektroskopi monitörizasyonu doku oksijenizasyon ölçümü yapılabilen güncel noninvaziv bir yöntemdir. Amacımız pediatrik olgularda düşük ve yüksek iki farklı TGA nın güvenliğini BİS, serebral ve periferik NIRS monitörizasyonuyla belirlemek ve düşük akımın pediatrik hastalarda uygulanabilirliğini göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza etik kurul onayı alındıktan sonra 2-12 yaş, ASA I-III risk grubu 69 hasta dâhil edildi. Hastalar randomize olarak Düşük Akımlı Anestezi (DAA) ve Yüksek Akımlı Anestezi (YAA) grubu olarak iki gruba ayrıldı. Ameliyathanede hastalara rutin monitörizasyon sonrası, BİS, serebral ve periferik NIRS monitörizasyonu yapıldı. Bazal değerler kaydedildikten sonra hastalara IV yoldan indüksiyon yapıldı. İndüksiyonu takiben yüz maskesi ile TGA 6 l/dk, %100 oksijen ile preoksijenizasyon sonrası entübe edildi. Tidal volüm 6-8 ml/kg ayarlandı. Taze gaz akışı YAA grubuna 3l/dk, %50 oksijen/hava karışımı, sevofluran %3 den, DAA grubuna 4 l/dk, %50 oksijen/hava karışımı, sevofluran %4 den açıldı. Düşük akım anestezi grubunda MAK 1,1 e ulaşınca TGA 0,8 l/dk ya düşürüldü. Her 2 grupta da operasyon süresince sevofluran yüzdesi BİS 40-60 arasında, MAK değeri 0,9-1,1 arasında olacak şekilde ayarlandı. Yüksek akım grubunda operasyon bitiminde, DAA grubunda operasyon bitiminden 10 dk önce sevofluran kapatıldı, %100 O2 ye geçilip TGA 6 l/dk ya yükseltildi, hastalar ekstübe edildi. İntraoperatif süreçte, monitörizasyon takiplerine ek olarak ventilasyon parametreleri, anestezi ve cerrahi süresi, sevofluran tüketimi kaydedildi. Bulgular: Her 2 gruptaki hastaların demografik özellikleri homojen dağılımdaydı. İki grubun hemodinamik veriler açısından karşılaştırmasında anlamlı fark saptanmadı. İntraoperatif süreçte DAA grubunda sevofluran tüketiminin daha düşük olduğu, anestezi ve cerrahi sürelerinde gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. Düşük akım anestezi uygulanan hastalarda, YAA grubuyla benzer SpO2, BİS, serebral ve periferik NIRS değerleri elde edildi. İki grup arasında ventilasyon parametreleri ve doku oksijenizasyon değerlerinde arasında güvenlik açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Çocuklarda DAA uyguladığımız hasta grubunda YAA hasta grubu ile benzer SpO2, BİS ve NIRS değerleri elde ettik. Rutin ASA monitörizasyonuna ek olarak NIRS, BİS monitörizasyonu ve ventilatör alarm limitlerini kullanarak güvenli bir şekilde hipoksi gelişmeden, yeterli anestezi derinliği sağlanarak düşük akımlı anestezinin uygulanabilirliğini gösterdik. Anestezi pratiğinde non invaziv gerçek zamanlı değerler veren NIRS monitörizasyonun hasta güvenliğini artıracağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
İntroductıon and Aim: Low-flow anaesthesia is a method that reduces atmospheric pollution, low cost, prevents heat and moisture loss in inhalation air and disruption of mucociliary activity, based on the principle of reintroducing at least 50% of the expired air to the patient with a rebreathing system. Hypoxia-hypoxemia is a serious concern in pediatric patients under general anesthesia. Near infrared spectroscopy monitoring is a current noninvasive method to measure tissue oxygenation. Our aim was to determine the safety of two different low and high fresh gas flow in pediatric patients by BIS, cerebral and peripheral NIRS monitoring and to demonstrate the applicability of low current in pediatric patients. Materials and Methods: After ethics committee approval, 69 patients in the ASA I-III risk group aged 2-12 years were included in our study. Patients were randomly divided into two groups as Low Flow Anesthesia (LFA) and High Flow Anesthesia (HFA) groups. After routine monitoring, BIS, cerebral and peripheral NIRS monitoring was performed in the operating room. After baseline values were recorded, patients were induced by IV route. Following induction, patients were intubated after preoxygenation with fresh gas flow 6 l/min and 100% oxygen using a face mask. Tidal volume was adjusted to 6-8 ml/kg. Fresh gas flow was opened as 3 l/min, 50% oxygen/air mixture, 3% sevoflurane in the HFA group and 4 l/min, 50% oxygen/air mixture, 4% sevoflurane in the LFA group. When MAK reached 1.1 in the low-flow anesthesia group, fresh gas flow was reduced to 0.8 l/min. In both groups, the percentage of sevoflurane was adjusted between BIS 40-60 and MAK 0.9-1.1 during the operation. Sevoflurane was turned off at the end of the operation in the high flow group and 10 min before the end of the operation in the LFA group, fresh gas flow was increased to 6 l/min by switching to 100% O2, and the patients were extubated. In addition to intraoperative monitoring, ventilation parameters, duration of anesthesia and operation, and sevoflurane consumption were recorded. Results: Demographic characteristics of the patients in the 2 groups were homogeneous. There was no significant difference between the two groups in terms of hemodynamic data. In the intraoperative period, sevoflurane consumption was lower in the LFA group, and no significant difference was observed in the duration of anesthesia and surgery between the groups. SpO2, BIS, cerebral and peripheral NIRS values were similar to those of the HFA group in patients who underwent low-flow anesthesia. There was no significant difference in ventilation parameters and tissue oxygenation values between the two groups in terms of safety. Conclusion: We obtained similar SpO2, BIS and NIRS values with the HFA patient group in the patient group in whom we applied LFA in children. By using NIRS, BIS monitoring and ventilator alarm limits in addition to routine ASA monitoring, we have demonstrated that low-flow anesthesia can be applied safely without hypoxia and by providing enough depth of anesthesia. We think that NIRS monitoring, which provides non-invasive real-time values in anesthesia practice, will increase patient safety.