Tüketici hukuku çerçevesinde paket tur sözleşmeleri
Package tour contract
- Tez No: 918192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Paket Tur Sözleşmesi, Katılımcı, Tur Düzenleyicileri, Tüketici, Paket Tur Sözleşmesinin Unsurları, Consumer Protection Law, Package Tour Contract, Participant, Tour Organisers, Consumer, Elements of Package Tour Contract
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Geçmişten günümüze insanlar seyahat ederek yeni yerler görme ihtiyacı içerisinde olmuşlardır. Teknoloji ve gelişen toplum şartları ile bu ihtiyaç her geçen gün artmıştır. Ülkemizin coğrafi ve kültürel zenginliği ile yeni yerler keşfetme ihtiyacı turizm sektöründe paket tur sözleşmelerindeki gelişmelere öncü olmuştur. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Yeni Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği ile tüketicinin paket tur sözleşmelerinde korunması amacıyla özel düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışmada Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda yer alan paket tur sözleşmeleri incelenmiştir. Paket tur sözleşmeleri, tüketici konumundaki tur katılımcıları ve paket tur düzenleyicileri veya aracıları arasında ulaştırma, konaklama, ulaştırma ve konaklama hizmetlerine bağlı olmayan başka turizm hizmetlerinden en az ikisinin birlikte her şeyin dahil olduğu sözleşmelerdir. Paket tur sözleşmelerinde satılan ya da satılması vaat edilen hizmetlerin bir gece konaklamalı ya da yirmi dört saatten uzun süreyi kapsaması gerekir. Bu tez çalışmasında paket tur sözleşmelerinin unsurları, hukuki niteliği, tarafların hakları ve borçları, sözleşmenin sona ermesi üzerinde durularak günümüzde önemli bir yere sahip bu sözleşmelerle ilgili genel bir çerçeve çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
From past to present, people have felt the need to travel and see new places. With technology and developing social conditions, this need has increased day by day. The geographical and cultural richness of our country and the need to discover new places have pioneered the developments in package tour contracts in the tourism sector. With the Law on Consumer Protection No. 6502 and the New Package Tour Contracts Regulation, special regulations have been made in order to protect the consumer in package tour contracts. In this study, package tour contracts included in the Law on Consumer Protection have been examined. Package tour contracts are contracts in which everything is included, including transportation, accommodation, and at least two other tourism services not related to transportation and accommodation services, between tour participants who are consumers and package tour organizers or intermediaries. The services sold or promised to be sold in package tour contracts must include one night's accommodation or a period longer than twenty-four hours. In this thesis, the elements of package tour contracts, their legal nature, the rights and obligations of the parties, and the termination of the contract are emphasized, and a general framework has been drawn regarding these contracts, which have an important place today.