Beauveria bassiana энтомопатогендик козу карындын биоинсектициддик, биостимулятордук жана антагонисттик касиеттерин изилдөө
Entomopatojen fungus Beauveria bassiana'nın biyoinsektisidal, biyostimilatör ve antagonistik özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 918358
  2. Yazar: ELİTA İSMAİLOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİNATİN DÖÖLÖTKELDİEVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik kontrol, entomopatojenik funguslar, Beauveria bassiana, endofit, Biological control, entomopathogenic fungi, Beauveria bassiana, endophyte
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, B. bassiana'nın yerli izolatlarının insektisidal etkinliğini, endofitik faydalarını değerlendirmeyi ve antagonistik kapasitesini test etmeyi amaçladı. Çalışmada biyoinsektisit deneylerinin nimf aşamasındaki yaprak bitleri üzerinde duruldu ve biyostimulant etkisinin değerlendirilmesi için domates fideleri kullanıldı. Ayrıca, antagonistik yeteneğin test edilmesi amacıyla Fusarium oxysporum, Rhizoctonia solani ve Neopestalotiopsis sp. gibi bitki hastalıklarının toprak patojenleri kullanılmıştır. Araştırmanın ilk aşaması, ucuz katı besin ortamları üzerinde biyolojik bir ürünün geliştirilmesini içeriyordu: buğday, arpa, mısır unu ve kırık pirinç. Test edilen izolatlar arasında Lepid suşu, tüm katı substratlarda, özellikle de buğdayda (22 x 109 spor/g) yüksek yoğunluklarda önemli misel ve konidi üretimi gösterdi. Bu B. bassiana türlerinin endofitik yetenekleri, yaprak spreyi ile biyoinoküle edildiğinde belirgin şekilde arttı. B.T suşunun kullanımı gövde ve kök uzunluğunda gözle görülür bir artışa yol açtı: domates kökleri kontrol bitkilerine göre 2,2–4,5 ± 0,01 cm daha fazla uzadı ve bitki boyu da 1,5–3 cm arttı. B. bassiana, aşılamadan sonraki 7. günde bitkileri kolonize eder ve 28 gün boyunca varlığını sürdürür. Dört B. bassiana suşu Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici 'ye karşı antagonistik aktivite göstermiştir.. Ayrıca B. bassiana'nın biyoaktif ürünleri yaprak bitlerine (Hemiptera: Aphidoidea) karşı önemli insektisidal aktivite göstermiştir. Üç gün içinde fungus miselyumu yaprak biti nimflerinin kütikülünü ve dış yüzeyini kapladı. Yedinci günde Lepid ve B.T suşları ile tedavi edilen yaprak bitlerinin ölüm oranı, test edilen zararlı popülasyonunda %90 ± 1,27'ye (P < 0,05) ulaştı. Bu çalışma, yerli B. bassiana izolatlarının yalnızca etkili biyoinsektisitler olarak değil aynı zamanda endofitik aktivitelerinden dolayı bitki büyüme destekleyicileri olarak potansiyelini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Beauveria bassiana (Bb), a fungus belonging to the phylum Ascomycota and the family Clavicipitaceae, is known for its entomopathogenic properties, making it an environmentally friendly insect control agent due to its ability to infect and kill arthropods. In addition, B. bassiana exhibits endophytic activity that has the potential to enhance plant growth and also protect plants from diseases. This study aimed to evaluate the insecticidal efficacy, endophytic benefits and test the antagonistic capacity of indigenous B. bassiana isolates. The study focused on the aphid nimf stage in bioinsecticide experiments, and tomato seedlings were used to evaluate the biostimulant effect. Also, to test the antagonistic ability, soil pathogens of plant diseases such as Fusarium oxysporum, Rhizoctonia solani and Neopestalotiopsis sp. were used. The initial stage of the research included the development of a biological product on inexpensive solid nutrient media: wheat, barley, corn grits and cracked rice. Among the isolates tested, the Lepid strain demonstrated significant high-density mycelial and conidial production on all solid substrates, especially wheat (22×109 spores/g). The endophytic capabilities of these B. bassiana strains were markedly enhanced by bioinoculation via leaf spray. The use of strain B.T led to a noticeable increase in the length of stems and roots: tomato roots lengthened by 2.2–4.5 ± 0.01 cm more than control plants, and plant height increased by 1.5–3 cm ± 0.01 cm. There was also found that B. bassiana strains colonize plants already on the 7th day after inoculation and persist for 28 days. Four B. bassiana strains showed antagonistic activity against Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici. In addition, bioactive B. bassiana products demonstrated significant insecticidal activity against aphids (Hemiptera: Aphidoidea). Within three days, fungal mycelium covered the cuticle and outer surface of nimf aphids. By the seventh day, the mortality of aphids treated with Lepid and B.T strains reached 90 ± 1.27% (P < 0.05) in the tested pest population. This study highlights the potential of native B. bassiana isolates not only as effective bioinsecticides but also as plant growth promoters due to their endophytic activity.