Tekstil endüstrisi çalışanlarında mesleki risk faktörlerinin vücut sistemleri üzerine etkileri
The Effects of occupational risc factors to body systems in workers of textile industry
  1. Tez No: 91836
  2. Yazar: NİLÜFER CETİŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KIRDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil endüstrisi, mesleki risk faktörleri, vücut sistemi bozuklukları, OWAS, Üst Ekstremite Kontrol Listesi, Textile industry, occupational risk factors, disorders of body systems, OWAS, Upper Extremity Control List
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Cetişli, N., Tekstil endüstrisi çalışanlarında mesleki risk faktörlerinin vücut sistemleri üzerine etkileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2000. Tekstil endüstrisinde çalışan 180 işçi üzerinde mesleki risk faktörlerinin vücut sistemleri üzerine etkilerini saptamak amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Bu amaçla 40 Boya, 40 Makine, 49 Kalite Kontrol ve 51 Paket grubu çalışanı olmak üzere toplam 180 tekstil işçisine anket ve fizyoterapi değerlendirme yöntemleri; 10 Makine, 10 Kalite Kontrol ve 10 Paket grubu çalışanı olmak üzere toplam 30 tekstil işçisine de OWAS(Owaka Çalışma Postürü Analizi Sistemi) ve Üst Ekstremite Kontrol Listesi yöntemleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda elde ettiğimiz veriler incelendiğinde çevresel risk faktörleri açısından; Boya(%97.5), Makine(%97.5), Kalite Kontrol(%93.9) ve Paket(%86.3) grubu çalışanlarının çoğunluğu çalıştıkları ortamdaki çevresel faktörlerden rahatsız olduklarını belirtmişlerdir(p0.05), ancak kavrama kuvveti açısından farklılığın olduğu(p0.05). OWAS yöntemi sonuçlanınız incelendiğinde, grupların çoğunlukla AK 2'de(Aktivite Kategorisi) iken çalıştıkları ve risk faktörleri açısından gerekli düzenlemelerin yapılmasının uygun olduğu bulunmuştur. Üst Ekstremite Kontrol Listesinden elde edilen toplam skorlar değerlendirildiğinde ise, sırasıyla Makine, Kalite Kontrol ve Paket grubunun en yüksek toplam skoru aldığı ve sonuç olarak daha fazla risk altında oldukları belirlenmiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlarda, tekstil endüstrisi çalışanlarının pek çok risk faktörüne maruz kaldığı ve bu mesleki risk faktörleri ile ilişkili olarak vücudun farklı sistemlerinde bozuklukların meydana gelebileceği bu nedenle gerekli önlemlerin alınmasının ne kadar önemli olduğu görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
vu ABSTRACT Cetisli, N., The effects of occupational risk factors to body systems in workers in workers of textile industry, Hacettepe University Health Sciences Institute, Master Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Ankara, 2000. This study was planned to determine the effects of occupational risk factors to body systems in 180 textile industry workers. For this purpose questionnaire and physiotherapy assessment methods applied total 180 textile workers whom were 40 Dying, 40 Sewing Machine, 49 Quality Control and 51 Packaging group workers; OWAS(Owako Working Posture Analysing System) and Upper Extremity Control List methods applied total 30 textile workers whom were 10 Sewing Machine, 10 Quality Control and 10 Packaging group workers. As a result of our study, when the collected datas were examined, for environmental risk factors; most of the workers of Dying(%97.5), Sewing Machine(%97.5), Quality Control(%93.9) and Packaging groups were pointed out their discomfort for environmental factors(p0.05) although difference in gripping strength was determined(p0.05). When we examined the results of OWAS method, it was recognized that groups were mostly studied at AC 2(Actionvm Categories), and needed suitable designs for risk factors. For total scores of Upper Extremity Control List, it was determined that Sewing Machine, Quality Control and Packaging groups had higher scores consecutively and had more risks finally. As a conclusion, workers of textile industry were exposed to many occupational risk factors, disorders can occur in different body systems and therefore it is concluded that the importance of essential preventions had to be done.