Başarı ihtiyacının kariyer bağlılığına etkisi: Kamu personeli üzerinde bir uygulama
The Impact of need for achievement on career commitment: An Application on public personnel
- Tez No: 918407
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRHAN UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer bağlılığı, Başarı ihtiyacı, Kamu personeli, Career, Career commitment, Achievement need, Civil servant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada başarı ihtiyacının kariyer bağlılığına etkisi incelenmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini Orta ve Doğu Karadeniz bölgesindeki kamu personeli oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde çalışan 414 kamu personeli oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamada“Kariyer Bağlılığı Ölçeği”,“Başarı İhtiyacı Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan demografik form kullanılmıştır. Verilerin analizi, SPSS 23 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada % 95 güven düzeyi kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre cinsiyet, yaş, medeni durum ve gelir durumu grupları arasında Kariyer Bağlılığı ve Başarı İhtiyacı Ölçek ve alt boyut puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır. Eğitim durumuna göre, lisansüstü mezunu olanların Başarı İhtiyacı Ölçek ve alt boyut puanları lisans mezunu olanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. İş yerindeki pozisyon durumuna göre, yöneticilerin“Odaklanma”alt boyut puanları ve Başarı İhtiyacı Ölçek puanları diğer grubunda yer alanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yöneticilerin Üstünlük ve Farklı Olma alt boyut puanlarının öğretmenlere ve diğer grubunda yer alanlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Görev süresine göre, 16-20 yıldır çalışanların Bireysel Sorumluluk Alma alt boyut puanı 20 yıldan fazla süredir çalışanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kariyer Bağlılığı Ölçek puanı ile“Hırslı Olma ve Başarıya İnanma”,“Üstünlük ve Farklı Olma”,“Odaklanma”alt boyut puanları ve Başarı İhtiyacı Ölçek puanı arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmaktadır. Kariyer Bağlılığı Ölçek puanı ile Bireysel Sorumluluk Alma alt boyut puanı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Başarı İhtiyacı, Kariyer Bağlılığını anlamlı düzeyde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the impact of need for achievement on career commitment was examined. Relational screening model was used in the research. The population of this research consists of public personnel in the Central and Eastern Black Sea region. The sample of the research consists of 414 civil servant working in the Central and Eastern Black Sea region.“Career Commitment Scale”,“Need for Achievement Scale”and a demographic form prepared by the researcher were used to collect data in the study. Data analysis was carried out using SPSS 23 program. A 95% confidence level was used in the study. According to the data obtained, there is no statistically significant difference between gender, age, marital status and income groups in terms of Career Commitment and Need for Achievement Scale and sub-dimension scores. According to educational status, it was determined that those with postgraduate degrees had higher Need for Achievement Scale and subscale scores than those with undergraduate degrees. Depending on their position at work, it was determined that managers'“Focus”sub-dimension scores and Achievement Need Scale scores were higher than those in the other group. In addition, it was determined that administrators' Superiority and Being Different subscale scores were higher than teachers and those in the other group. According to the tenure, it was determined that the Taking Individual Responsibility subscale score of employees who have been working for 16-20 years was higher than those who were working for more than 20 years. There is a weak positive relationship between the Career Commitment Scale score and the subscale scores of“Being Ambitious and Believing in Success”,“Superiority and Being Different”,“Focus”and the Need for Achievement Scale score. There is no statistically significant relationship between the Career Commitment Scale score and the Taking Personal Responsibility subscale score. Need for Achievement significantly predicts Career Commitment.