Oxford ve delorme egzersizlerinin koroner kalp hastalıkları risk faktörleri ve quadriceps kası üzerine etkileri
The Effects of oxford and delorme exercises on the koroner heart disease risc factors and quadriceps muscle
  1. Tez No: 91846
  2. Yazar: ERSAN KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM TEKEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Koroner Risk Faktör, Quadriceps Kası, f»fir, Exercise, coroner rise factor, quadriceps muscle
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
in ı.oz Bu çalışma; izometrik konsantrik egzersizlerden Oxford ve DeLorme egzersizlerinin koroner kalp hastalıkları risk faktörleri ve quadriceps kası üzerine etkilerini ortaya ı i çıkarmak amacıyla 20-25 yaş arası kız ve erkek olmak üzere 60 üniversite öğrencisi üzerinde yapıldı. I. gruptaki 20 öğrenciye, Oxford egzersiz programı, H gruptaki 20 öğrenciye, De ! ! Lorme egzersiz programı uygulanırken, Di. gruptaki 20 öğrenciye herhangi bir egzersiz I I programı uygulanmadı. I | Altı aylık egzersiz programı öncesinde boy, kilo, karın bölgesi yağ kalınlığı, scapula altı yağ kalınlığı ve quadriceps çevresi gibi antropometrik ölçümlerin yanısıra biyokimyasal kan parametreleri (glikoz, kolesterol, trigüserit, LDL, HDL) ve hematolojik kan parametreleri (lökosit, eritrosit, hemoglobin, hematokrit, mean corpuscular volüm, trombosit ve fibrinojen) değerleri ölçüldü. Bu ölçümler altı aylık egzersiz programından sonra tekrarlandı. Ayrıca, bireylere sigara, alkol ve kahve kullanımı ile ilgili evet, hayır şeklinde bir anket değerlendirmesi yapıldı. Bu anket değerlendirmesi sonucu bireylerin alkol, sigara ve kahve kullanımlarına bağlı olarak %56'sımn koroner kalp hastalığı riski taşıdığı tespit edildi. Bu çalışma ile Oxford egzersizinin; scapula altı yağ kalınlığı, quadriceps kası, trigüserit, LDL, hemoglobin ve median korpuskular volüm üzerinde anlamlı bir değişiklik ; i yaptığı tespit edilirken,; DeLorme egzersizinin ise; karın bölgesi yağ kalınlığıj scapula altı yağ kalınlığı, kolesterol ve eritrosit üzerinde anlamlı bir değişiklik yaptığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
.v T 2. ABSTRACT This study was carried out to determine the effect of Oxford and DeLorme exercises on the risk factors of coroner heart diseases and quadricepts 60 students of 20-25 years of age were in eluded in the study. I The students were divided into three groups each consisting of 20 students. The first group was given Oxford Exercise, the second one was given DeLorme, and the last one was used an test group. Before the program started, in addition to antropometric measurements such as height, weight, fat/lipid thickness of abdominal area, fat/lipld thickness of scapula and quadricept contour, biochemical blood parameters (glicose, cholesterol, thriglicerite, LDL, HDL) and hematological blood parameters (Looocyte, eritroeyte, hemoglobine, hematocryte, mean corpuscular volume, trombocyte, and fibrinogen) were done. These measurements were repeated after the six month exercise programme. On the other hand the students were given a yes-no questionare form regarding the use of cigarette, alchole and caffee. With the evaluatien of questionare given to the students, it was determined that 50 % of the students had the coroner rise factors due to the usage of cigarette, alchole and coffee. With the study, in the Oxford group, subscapula lipid thickness, quadricept muscle contour, treeglicerite, LDL, hemoglobine and mean corpuscular volume, and in the DeLorme group, the changes, expect the lipid thickness in abdominal area, subscapula lipid thickness, cholesterol and eritrocyne, were foijind to be statistically insignificant. ! i