Konya'da 6–18 yaş arası okul çocuklarında obezite prevalansı
School for ages 6–18 in Konya obesity prevalence in children
  1. Tez No: 918504
  2. Yazar: MURAT KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obesity, prevalence, Konya, childhood
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Obezite vücutta aşırı yağ depolanması ile ortaya çıkan fiziksel ve ruhsal sorunla- ra neden olabilen enerji metabolizması bozukluğudur. Çocukluk çağı obezitesi özellik- le gelişmiş ülkelerde olmakla birlikte bütün dünyada artan bir prevalansa sahiptir. Dün- ya Sağlık Örgütü obeziteyi ''global bir epidemi'' olarak nitelemiş ve bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulamıştır. Bu çalışma ile, Konya il merkezinde 6-18 yaş arasındaki öğrencilerde obezite prevalansının belirlenmesinin yanı sıra, son yıllarda ilimizde obezite prevalansında artış olup olmadığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2011-2012 öğretim yılında yaşları 6-18 arasında değişen 2012 ilköğre- tim okulu ve 1159 lise öğrencisi olmak üzere toplam 3171 (1624 erkek, 1547 kız) çocuk üzerinde yapıldı. Çocukların k i l o ve boy ölçümleri yapılarak vücut kitle in- deks değerleri hesaplandı. Obezite ve fazla k i l o lu olma durumunu saptamak için Türk çocukları için geliştirilmiş VKİ referans değerleri kullanıldı. Öğrencilerin % 10,7'si obez , % 11,7'si fazla kilolu, % 71,1'i normal kilolu, % 6,5'i düşük kilolu bu- lundu. Fazla kilo lu olma prevalansı kızlarda % 11,8, erkeklerde % 11,5; o bez it e pr e va la ns ı kızlarda % 12,2, erkeklerde % 9,3 idi. Çalışmamızda, 3171 çocuktan elde edilen antropometrik veriler ile Konya ili 6- 18 yaş arası VKİ, ağırlık ve boy persentilleri oluşturuldu. Sonuç olarak bu çalışmada, dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmalara benzer şekilde, çocuklarda obezite prevalansının son yıllarda belirgin artış gösterdiği belir- lenmiştir. Bu yüzden ülke genelinde obezitenin önlenmesine yönelik okul ve aile sağlı- ğı politikalarının hazırlanarak, hızla hayata geçirilmesi ve bu politikaların sürdürülmesi- ne yönelik sürekliliğin sağlanması gerekmektedir. Anahtar Kelimleler: Obezite, prevalans, Konya, çocukluk çağı
Özet (Çeviri)
Obesity is defined as by the accumulation of an excessive amount of fat in adipose tissue. It also causes physical and pyscholocigal problems. Especially in many developed countries the problem of childhood obesity has gradually increased prevalence in all around the world. WHO qualified obesity as“a global epidemia”and also highlighted it as public health problem. In this study, the determination of the prevalence of obesity in students between the ages of 6-18 in the center of the city of Konya, as well as to evaluate whether there is an increase in the prevalence of obesity in our province in recent years. Data collection was performed during 2011-2012 academic year, among 2012 primary school and 1159 high school, totally 3171 student (1624 boys, 1547 girls), aged 6-18 years. Body mass index was calculated by measuring height and weight of children. We used body mass index reference values developed for Turkish children at all for obesity and overweight. İt was found that 71,1% of the students were normal weight, 11,7% overweight, 10,7% obese and 6,5% low weight. The frequency of overweigh and obesity in males was 11,5% and 9,3% whereas 11,8% and 12,2% in females respectively. İn our study, anthropometric data obtained in 3171 children between the ages of 6- 18 in Konya with BMI, weight and height percentiles was created. İn conclusion, the results of our study showed that, the prevalence of obesity in children has increased significantly in recent years similar to the findings of studies performed in this country and worldwide. Therefore, school and family health policies for the prevention of obesity across the country prepared for the rapid implementation and maintenance of these policies need to ensure continuity.