Polikistik over sendromlu hastalarda vücut kompozisyonunun klinik, hormonal ve metabolik bozukluklar ile ilişkisi
The relationship between body composition and clinical, hormonal, and metabolic disorders in patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 918503
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA HEKİMSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Vücut Kompozisyonu, Biyoimpedans Analizi, Yağ Oranı, Polycystic Ovary Syndrome, Body Composition, Bioelectrical Impedance Analysis, Fat Percentage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınlarda sık görülen, obezite ve metabolik bozukluklarla ilişkilendirilen kompleks bir endokrinopatidir. PKOS'lu hastalarda vücut kompozisyonu ile metabolik ve hormonal parametreler arasındaki ilişki henüz aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada, obez ve non-obez PKOS tanılı hastalar ile yaş ve beden kitle indeksi açısından eşleştirilmiş sağlıklı kontrollerde, vücut kompozisyonunun klinik, metabolik ve hormonal parametrelerle ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Mayıs 2023 tarihinden itibaren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğine başvuran, 18 yaşından büyük, 32 obez ve 32 non-obez PKOS tanılı hasta dahil edilmiştir. Obezite sınıflaması için BKİ değerleri kullanılmış; BKİ ≥ 30 kg/m² obez, BKİ ≤ 29.9 kg/m² non-obez olarak kabul edilmiştir. PKOS tanısı, Rotterdam 2003 kriterlerine göre konulmuştur. Hasta grubu ile yaş ve BKİ eşleştirilmiş sağlıklı 32 obez ve 32 non-obez kadın kontrol grubu olarak alınmıştır. Tüm katılımcıların antropometrik ölçümleri alınmış, vücut kompozisyonları TANİTA RD-545 model biyoelektrik impedans analizi cihazı ile değerlendirilmiştir. Kan tetkikleri poliklinik kayıtlarından elde edilmiş ve kontrol grubunun hormon analizleri Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu karşılaştırıldığında yağ kütlesi, vücut yağ oranı, F/L oranı ve diğer vücut kompozisyonu parametrelerinde anlamlı fark bulunmadı. Obez PKOS grubu ile obez kontrol grubu ve non-obez PKOS grubu ile non-obez kontrol grubu kendi aralarında karşılaştırıldığında da vücut kompozisyonu parametrelerinde anlamlı fark bulunmadı. Ancak santral obezitenin (WHR>0.80) PKOS grubunda anlamlı şekilde daha sık olduğu saptandı. PKOS ve kontrol grubu karşılaştırıldığında glukoz, trigliserit düzeyleri anlamlı yüksekti. Obez hasta ve kontrol grubu karşılaştırıldığında glukoz, HbA1c, trigliserit düzeyleri hasta grubunda anlamlı olarak yüksekti. Ayrıca, olgular HOMA-IR ≥2.5 kesme değerine göre insülin direnci varlığı açısından kategorize edildiğinde, insülin direnci varlığı PKOS grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Ayrıca PKOS grubunda BKİ, bel çevresi, WHR, F/L oranı, yağ oranı, LAP ve SHBG düzeyi arasında negatif korelasyon saptanırken FAİ ile pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: PKOS hastaları ve kontroller arasında vücut kompozisyonu özelliklerinde anlamlı bir fark bulunmamasına rağmen, santral obezitenin PKOS grubunda daha yaygın olduğu tespit edildi. Vücut kompozisyonunun metabolik bozukluklarla ilişkisini daha kapsamlı değerlendirmek için vücut kompozisyonuna ek olarak yağ dağılımını tespit eden yöntemlerle daha geniş hasta popülasyonları, çok merkezli çalışmalar ile daha net sonuçlara ulaşılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Polycystic ovary syndrome is a complex endocrinopathy commonly observed in women of reproductive age, associated with obesity and metabolic disorders. The relationship between body composition and metabolic or hormonal parameters in women with PCOS has not yet been fully elucidated. This study aimed to investigate the relationship between body composition and clinical, metabolic, and hormonal parameters in obese and non-obese PCOS patients compared to age- and body mass index (BMI)-matched healthy controls. Materials and Methods: The study included 32 obese and 32 non-obese PCOS patients aged 18 years and older, who were consecutively admitted to the Endocrinology and Metabolic Diseases outpatient clinic of Manisa Celal Bayar University starting in May 2023. Obesity was classified using BMI values, with BMI ≥ 30 kg/m² considered obese and BMI ≤ 29.9 kg/m² classified as non-obese. The diagnosis of PCOS was based on the Rotterdam 2003 criteria. The control group consisted of 32 obese and 32 non-obese healthy women matched for age and BMI with the patient group. Anthropometric measurements of all participants were recorded, and body composition was assessed using a TANITA RD-545 bioelectrical impedance analysis device. Blood test results were retrieved from clinic records, and hormonal analyses for the control group were performed under the scope of BAP. Findings: No significant differences were found in body composition parameters, including fat mass, body fat percentage, and F/L ratio, between the patient and control groups. Similarly, no significant differences in body composition parameters were observed when comparing obese PCOS with obese controls and non-obese PCOS with non-obese controls. However, central obesity (WHR > 0.80) was significantly more common in the PCOS group. Compared to controls, glucose and triglyceride levels were significantly higher in the PCOS group. In the obese subgroup, glucose, HbA1c, and triglyceride levels were significantly elevated in the patient group compared to controls. Additionally, when categorized based on HOMA-IR ≥ 2.5, insulin resistance was significantly more prevalent in the PCOS group compared to controls. In the PCOS group, negative correlations were observed between BMI, waist circumference, WHR, F/L ratio, fat percentage, LAP, and SHBG levels, while FAİ showed a positive correlation. Conclusion: Although no significant differences were found in body composition characteristics between PCOS patients and controls, central obesity was more prevalent in the PCOS group. To comprehensively evaluate the relationship between body composition and metabolic disorders, further studies are needed using methods that assess fat distribution alongside body composition, involving larger patient populations and multi-center designs, to achieve clearer results.