Hardox 450 ve s355j2c+n çeliklerinin robotik olarak gazaltı ark kaynak yöntemi ile birleştirilebilme kabiliyetinin deneysel olarak araştırılması
Experimental investigation of the ability to join hardox 450 and s355j2c+n steels robotically using gas arc welding method
  1. Tez No: 918512
  2. Yazar: ERAY BAYRAKDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hardox 450, S355J2C+N, Gazaltı ark kaynağı, Taguchi yöntemi, Mikrosertlik, Mikroyapı Isı tesiri altındaki bölge. Aralık, 2024, 72 sayfa, Hardox 450, S355J2C+N, Gas arc welding, Taguchi method, Microhardness, Microstructure, Area under heat influence. December, 2024, 72 pages
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada yüksek aşınma direncine sahip Hardox 450 ve düşük karbonlu genel yapı çeliği S355J2C+N'nin robotik gazaltı ark kaynak yöntemi ile birleştirilebilme kabiliyeti araştırılmıştır. Çalışmada kaynak parametreleri olarak, ön tavlama sıcaklığı (20 °C, 50 °C, 100 °C) akım (200 A, 220 A, 240 A) ve gerilim (26 V, 27 V, 28 V) kullanılmıştır. Her parametre için 3 seviye belirlenerek Taguchi L9'a göre deney tasarımı yapılmıştır. Taguchi L9'a uygun olarak üretilen kaynaklı plakalardan çekme deneyi numuneleri üretilmiş ve çekme deneyleri yapılmıştır. Çekme deneyi sonucunda numunelerin hasar yükleri ve hasar yerleri belirlenmiştir. Kaynak parametrelerinin sonuçlara etkisini analiz etmek amacıyla Varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Buna göre, sonuçlar üzerinde en etkili parametrelerin sırasıyla kaynak gerilimi ve akım olduğu saptanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda optimum kaynak parametreleri kullanıldığından hasarın kaynak bölgesinde oluşmadığı gösterilmiştir. Ön tavlama sıcaklığının kaynak kalitesi üzerinde belirgin bir etkisi gözlemlenmemiştir. Bu çalışma kapsamında Hardox 450 ve S355J2C+N malzemelerinin gaz altı kaynak yöntemi ile kaynak edilmesinde kaynak bölgesinde hasar oluşmasına neden olan kaynak parametre seviyeleri 28 V ve 240 A olarak bulunmuştur. Hasar yerleri ve hasar yüklerine göre belirlenen 7 ve 8 nolu deneylere mikrosertlik testi yapılmıştır ve mikroyapıları incelenmiştir. Deneysel parçalar metalografik numune hazırlama cihazı ile hazırlanarak bakalite alınmıştır. Kaynak üst bölgesi ve kaynak alt bölgesi olmak üzere ana metal, kaynak bölgesi ve ITAB bölgelerinden sertlik ölçümleri alınmıştır ve değerleri incelenmiştir. Mikroyapı görüntülemeleri ile ana metal, ısı tesiri altındaki bölge, geçiş bölgesi ve kaynak bölgesinden 100X büyütme ile görüntüleri alınmıştır ve tane yapıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the ability to combine high wear resistance Hardox 450 with low carbon general structural steel S355J2C+N by robotic gas arc welding method was investigated. In the study, pre-annealing temperature (20 °C, 50 °C, 100 °C), current (200 A, 220 A, 240 A) and voltage (26 V, 27 V, 28 V) were used as welding parameters. Experimental design was made by determining 3 levels for each parameter according to Taguchi L9. Tensile test samples were produced from welded plates produced in accordance with Taguchi L9 and tensile tests were performed. As a result of the tensile test, the damage loads and damage locations of the samples were determined. Analysis of variance (ANOVA) was performed to analyze the effect of welding parameters on the results. Accordingly, it was determined that the most effective parameters on the results were welding voltage and current, respectively. As a result of the study, it was shown that damage did not occur in the welding area since optimum welding parameters were used. No significant effect of pre-annealing temperature on weld quality was observed. Within the scope of this study, the welding parameter levels that cause damage in the weld area when welding Hardox 450 and S355J2C+N materials with the gas arc welding method were found to be 28 V and 240 A. Microhardness tests were carried out in experiments no. 7 and 8, which were determined according to damage locations and damage loads, and their microstructures were examined. Experimental parts were prepared with a metallographic sample preparation device and bakelite. Hardness measurements were taken from the base metal, the weld zone and the areas under heat influence, including the upper weld zone and the lower weld zone, and their values were examined. With microstructure imaging, images of the base metal, heat affected zone, transition zone and weld zone were taken at 100X magnification and their grain structures were examined.