Tek tesirli yapıştırma bağlantılarında epoksi yapıştırıcı içerisine cam fiber kumaş ve nano-al₂o₃ takviyesinin bağlantı dayanımına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of glass fiber fabric and nano-al₂o₃ reinforcement in epoxy adhesive on joint strength in single acting bonded joints
- Tez No: 918513
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL SARAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapıştırma Bağlantıları, Cam Fiber Kumaş, Nano-Al2O3, Fiber Oryantasyonu. Ocak, 2025, 45 sayfa, Adhesive Joints, Glass Fiber Fabric, Nano-Al2O3, Fiber Orientation. January, 2025, 45 pages
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada, tek tesirli yapıştırma bağlantılarında, epoksi yapıştırıcı içerisinde takviye elemanı olarak nano-Al2O3 ve cam fiber kumaş kullanılmasının bağlantı dayanıma etkisi standart çekme deneyleri ile araştırılmıştır. Deneysel çalışmada, yapıştırıcı tabakasına göre 6 farklı şekilde modellenmiş yapıştırma bağlantıları üretilmiştir. 1. modelde, sadece saf yapıştırıcı kullanılmıştır, 2. modelde, %2 nanoAl2O3 takviyeli yapıştırıcı kullanılmıştır, 3. modelde saf yapıştırıcı 0°/90° oryantasyonunda cam fiber kumaş ile takviyelendirilmiştir, 4. modelde, saf yapıştırıcı, +45°/-45° oryantasyonunda cam fiber kumaşla takviyelendirilmiştir, 5. modelde, %2 Al2O3 katkılı yapıştırıcı, 0°/90° oryantasyonunda cam fiber kumaş ile takviyelendirilmiştir, 6. modelde, %2 nano-Al2O3 katkılı yapıştırıcı, +45°/-45° oryantasyonunda cam fiber kumaş ile takviyelendirilmiştir. Çekme deneyleri sonucunda, ortalama hasar yükü, saf yapıştırıcılı modele göre kıyaslandığında; %2 nano-Al2O3 katkılı yapıştırıcı kullanılan modelde % 8,9 artmıştır, saf yapıştırıcının 0°/90° oryantasyonunda cam fiber kumaş ile takviyelendirildiği modelde % 4 azalmıştır, saf yapıştırıcının +45°/-45° oryantasyonunda cam fiber kumaş ile takviyelendirildiği modelde %6,6 artmıştır, nanopartikül katkılı yapıştırıcının 0°/90° oryantasyonunda cam fiber kumaş ile takviyelendirildiği modelde % 6,5 artmıştır, nanopartikül katkılı yapıştırıcının +45°/-45° oryantasyonunda cam fiber kumaş ile takviyelendirildiği modelde % 4,2 artmıştır. Buna göre en yüksek hasar yükü, %2 nano-Al2O3 takviyeli yapıştırıcı kullanılan bağlantı modelinde elde edilmiştir. Fiber kumaş oryantasyonunun bağlantı dayanımına etkisi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of using nano-Al2O3 and glass fiber fabric as reinforcing elements in epoxy adhesive on the bond strength of single-lap adhesive joints was investigated by standard tensile tests. In the experimental study, 6 different types of adhesive joints modeled according to the adhesive layer were produced. In model 1, only pure adhesive was used. In the 2nd model, 2% nano-Al2O3 reinforced adhesive was used. In the 3rd model, pure adhesive was reinforced with glass fiber fabric at 0°/90° orientation. In model 4, the pure adhesive was reinforced with glass fiber fabric at +45°/-45° orientation. In model 5, 2% Al2O3 added adhesive was reinforced with glass fiber fabric at 0°/90° orientation. In the 6th model, 2% nano-Al2O3 added adhesive was reinforced with glass fiber fabric at +45°/-45° orientation. As a result of tensile tests, the average failure load increased by 8.9% in the model with 2% nanoAl2O3 added adhesive compared to the model with pure adhesive. In the model where the pure adhesive was reinforced with glass fiber fabric at 0°/90° orientation, the average failure load decreased by 4%. The average failure load increased by 6.6% in the model where the pure adhesive was reinforced with glass fiber fabric at +45°/-45° orientation. For the model in which the nanoparticle added adhesive was reinforced with glass fiber fabric at 0°/90° orientation, the average failure load increased by 6.5%. It increased by 4.2% in the model where the nanoparticle added adhesive was reinforced with glass fiber fabric at +45°/-45° orientation. Accordingly, the highest failure load was obtained in the joint model using 2% nano-Al2O3 reinforced adhesive. The effect of fiber fabric orientation on the bond strength is shown.