Geleneksel ve tamamlayıcı alternatif tıp hizmetleri: Kayseri örneği
Traditional and complementary alternative medicine services: Case of Kayseri
- Tez No: 918517
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Toplum Sağlığı, Tamamlayıcı Alternatif Tıp, Teşhis, Tedavi, Health, Public Health, Complementary Alternative Medicine, Diagnosis, Treatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Sağlık ve hastalık kavramları, insanlık tarihi boyunca farklı toplumların, kültürlerin ve zamanların dinamiklerine bağlı olarak sürekli değişim ve dönüşüm içindedir. Özellikle son yıllarda sağlık ve hastalık anlayışında önemli bir değişim yaşanmaktadır. Bu değişim, bireylerin sağlık hizmetlerinden beklentilerini ve bu hizmetlere yönelik yaklaşımlarını da derinden etkilemiştir. Modern tıp hizmetlerinin sunduğu teşhis ve tedavi yöntemleri, birçok hastalığın çözümünde etkili olsa da, çeşitli nedenlerle bu yöntemlere güvenmeyen, memnun kalmayan veya yeterli sonuç elde edemeyen bireyler, alternatif arayışlara yönelmektedir. Bu bağlamda, geleneksel ve tamamlayıcı alternatif tıp (GETAT) hizmetleri, bireylerin dikkatini çekmiştir. GETAT, bireylerin ihtiyaçlarına yönelik teşhis ve tedavi yöntemleri sunarak modern tıbba alternatif ya da destekleyici bir yaklaşım geliştirmektedir. Ancak bu hizmetlerden yararlanmak, bireylerin sosyal, kültürel ve maddi koşullarına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. GETAT uygulamaları hem olumlu hem de olumsuz etkiler yaratabilmekte, bu da bu yöntemlerin toplum sağlığı üzerindeki etkilerinin incelenmesini önemli kılmaktadır. Araştırma, Kayseri'de GETAT, modern tıp hizmetlerinden faydalanan bireyler ve sağlık profesyonelleriyle yapılan görüşmeler aracılığıyla GETAT' ın etkilerini incelemektedir. Katılımcıların tedavi süreçleri nitel araştırma yöntemleriyle analiz edilmiş, elde edilen veriler ana ve alt temalar doğrultusunda sınıflandırılmıştır. Araştırma sonuçları, modern tıbbi hizmetlerden beklenen sonuçları alamayan bireylerin, özellikle kronik hastalıklar veya teşhis konulamayan durumlar nedeniyle GETAT'a yöneldiğini göstermektedir. Hastalar ve yakınları, bu yöntemleri umutsuz durumlarda bir alternatif olarak değerlendirmektedir. Bu süreç, sağlık hizmetlerinin biyolojik, psikolojik ve sosyal ihtiyaçları karşılaması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The concepts of health and illness have evolved throughout human history, shaped by the dynamics of societies, cultures, and eras. In recent years, significant changes in the understanding of health and illness have influenced individuals' expectations and approaches to healthcare services. While modern medical methods effectively address many illnesses, some individuals, due to dissatisfaction or lack of trust, seek alternative options. Traditional and complementary alternative medicine (TCAM) has gained attention in this context. TCAM offers diagnostic and treatment methods tailored to individuals' needs, complementing or serving as an alternative to modern medicine. However, access to TCAM varies based on individuals' social, cultural, and financial conditions. These practices, with both positive and negative impacts, warrant further examination regarding their effects on public health. This research explores the effects of TCAM through interviews conducted in Kayseri with individuals utilizing TCAM and modern medical services, as well as healthcare professionals. Participants' treatment processes were analyzed using qualitative methods, and data were classified into main themes and sub-themes. Findings indicate that individuals who are dissatisfied with modern medical results, especially in cases of chronic or undiagnosed conditions, often turn to TCAM as a source of hope. This highlights the need for healthcare services to address biological, psychological, and social needs.