H. 935-936 / M. 1529-1530 tarihli 1182 No'lu Edremit Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and the evaluation of the H. 935-936 (1529-1530) Edremit judicial court records (Qadi sijil) numbered 1182
- Tez No: 918616
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLLATİF ARMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicilleri, Kadı, Edremit, Toplum, Hüküm, Şer'iyye Sicilleri, Kadı, Edremit, Society, Judgement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Osmanlı Devleti'nin son yıllarına kadar varlığını sürdüren şer'i mahkemelerde kadı veya naib tarafından tutulan defterlere şer'iyye sicili ya da kadı sicili adı verilmektedir. Bu defterlerde merkezi hükümetin emirlerini barındıran fermanlar, beratlar, mektûblar vb. bulunduğu gibi kadı tarafından verilen hüccet, ilam vb. belgeler de bulunmaktadır. Bu çalışmanın esasını oluşturan 1182 No'lu Edremit Şer'iyye Sicili ise 1529-1530 yılları arasına tarihlenmekte ve çeşitli meselelere dair hükümler içermektedir. Transkripsiyonu yapılan belgeler muhteviyatına göre idari, sosyal, iktisadi ve hukuki bakımdan ele alınmış ve bu başlıklar altında değerlendirilmiş ve anılan başlıklar doğrultusunda Edremit hakkında bazı genel yargılara varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The books kept by the kadı or naib in the sharia courts, which continued to exist until the last years of the Ottoman Empire, are called şer'iyye sicili or kadı sicili. In these books, there are documents such as edicts, certificates, letters, etc. containing the orders of the central government, as well as documents such as judgements, decrees, etc. as well as documents of proof, judicial decree etc. issued by the qadi. The Edremit Shar'iyye Registry No. 1182, which constitutes the basis of this study, is dated between 1529-1530 and contains judgements on various issues. The transcribed documents were analysed in terms of administrative, social, economic, and legal aspects according to their content and evaluated under these headings and some general judgements were made about Edremit in line with the aforementioned headings.