Farklı gençlik alt kültürlerinin aynı mahallede bulunma hali: İstanbul Tahtakale Mahallesi örneği
The presence of different youth sub-cultures in the same neighborhood:The example of Istanbul Tahtakale Neighborhood
  1. Tez No: 918667
  2. Yazar: ÖZNUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik alt kültürleri, site gençliği, mahalle gençliği, mekânsal ayrışma, Youth Subcultures, site youth, neighborhood youth, spatially separation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez aynı mahalle sınırlarında yaşayan farklı gençlik profilleri üzerine yapılmış bir alan çalışmasına dayanmaktadır. İstanbul'un Avcılar ilçesine bağlı Tahtakale Mahallesi'nde bir yandan güvenlikli sitelerde bir yandan enformel yerleşimlerde yaşayan gençlerin hem kendine has yaşam ve düşünce biçimlerine hem de ortak mekânsal alanlarda kurulan ilişkilenme biçimleriyle bu ilişkilerinde inşa ettikleri ortaklıklar ve ayrışmalar üzerine bir gençlik anlatısı sunulmaktadır. Farklı profillerdeki gençler, gençlik kavramsallaştırması içerisinde alt kültürler kavramsallaştırması üzerinden ele alınmış ve bu kavramsallaştırma tartışması da mekânsal ayrışma üzerinden incelenmiştir. Gençlerin mekânsal farklılıklardan doğan kültürel sermaye biçimleri değişkenlik gösterse de Türkiye'de genç olarak gelecek kaygısı ve eğitime devam etme gibi ortak kaygılara ve beklentilere sahip olmak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis consist of a field study on different youth profiles living in the same neighborhood. A youth narrative is presented on both the unique ways of life and thought of young people living in the Tahtakale neighborhood of İstanbul's Avcılar district, on the one hand in gated communities and on the other in informal settlements, and on the commonalities and divergences they construct in these relationship through the forms of association established in common spatial spaces. Young people with different profiles are discussed through the conceptualization of subcultures within the conceptualization of youth, and this conceptualization discussion is examined through spatial segregation. Although the forms of cultural capital of young people arising from spatial differences vary, having common concerns and expectations as young people in Turkey stands out.