Politik yeti ve sosyal zekanın iş tatmini, bireysel performans ve örgütsel özdeşleşme üzerine etkisi: Bir alan çalışması
The impact of political skill and social intelligence on job satisfaction, individual performance, and organizational identification: A field study
- Tez No: 918668
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Politik yeti, sosyal zeka, iş tatmini, bireysel performans, örgütsel özdeşleşme, Political skill, social ıntelligence, job satisfaction, ındividualperformance, organizational ıdentification
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada politik yeti, sosyal zeka, iş tatmini, bireysel performans ve örgütsel özdeşleşme konuları ele alınmıştır. Araştırmanın amacı politik yetinin sosyal zeka, iş tatmini, bireysel performans ve örgütsel özdeşleşme üzerine etkisini test etmektir. Araştırma sürecinde nicel araştırma yöntemine başvurulmuş ve veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Örneklem ise Kahramanmaraş ili merkezindeki Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi bünyesindeki 252 akademisyenden oluşmaktadır. Elde edilen veriler, SPSS 25.0 yazılımı aracılığıyla güvenirlik analizi, frekans analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçları incelendiğinde; politik yetinin iş tatmini, örgütsel özdeşleşme ve bireysel performans üzerinde olumlu bir etki yarattığını ortaya koymuştur. Özellikle, politik yetinin öğeleri arasında yer alan iletişim kurma yeteneği, sosyal beceriklilik ve içtenliğin bireysel performans üzerindeki olumlu etkileri belirgin bir şekilde ortaya çıkarken, kişilerarası etkinin bireysel performansı etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, görev performansı açısından iletişim kurma yeteneği ve içtenlik boyutlarının pozitif etkilediği gözlemlenirken, sosyal beceriklilik ve kişilerarası etkinin bu bağlamda bir etkisinin bulunmaması dikkat çekmiştir. Çalışmanın diğer bir bulgusu ise, sosyal zekanın bireysel performans, örgütsel özdeşleşme ve iş tatmini üzerine doğrudan bir etkisinin olmadığını göstermesidir. Bununla birlikte, sosyal zeka boyutları arasında yer alan sosyal bilgi sürecinin, hem görev performansını hem de durum performansını olumlu yönde etkilediği, buna karşın sosyal beceri ve sosyal farkındalık boyutlarının durum performansını olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, teori ve uygulama açısından değerlendirilmiş, literatüre katkı sağlayacak şekilde tartışılmıştır. Bu çalışma, alanında önemli bir kaynak niteliğinde olup, politik yeti ve sosyal zeka arasındaki ilişkilerin anlaşılmasına yönelik yeni perspektifler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study centers around political skill, social intelligence, job satisfaction, individual performance and organizational identification; and their correlation and interaction thereof. Primary focus of this research is to measure the impact of political skill on social intelligence, job satisfaction, individual performance and organizational identification. A quantitative research method was applied during the study and data gathering was accomplished through a set of survey questionnaire. Sampling for the survey was compiled from 252 academics of the Kahramanmaraş Sütçü İmam University, which is located in the central district of Kahramanmaraş, Turkey. All the data gathered from the survey were assessed using the SPSS 25.0's reliability, frequency, correlation, and regression analyses. The study's findings reveal that political skill has a positive impact on job satisfaction, organizational identification and individual performance. Through this study it was substantiated that some components of political skill like communication ability, social intelligence, and sincerity have significant positive influence over individual performance, but interpersonal influence, which is another component of political skill has no affect over individual performance. It was also observed that communication ability and sincerity both has positive affects in terms of job performance, whereas social intelligence and interpersonal influence did not show any correlation relevant to job performance. Another key finding of the study indicates that social intelligence does not have any direct effect on individual performance, organizational identification or job satisfaction. Among the aspects of social intelligence, social information processes positively affects both job performance and contextual performance, but social skills and social awareness aspects of social intelligence were found to have negative affect over contextual performance. The findings have been evaluated from theoretical and practical perspectives, contributing to the literature and offering a valuable resource for understanding the relationships between political skill and social intelligence. This study provides new perspectives on the interplay between these concepts and their implications for academic and organizational settings.