Adıyaman yöresi halk kültüründe geleneksel uygulama tipleri ve uygulayıcıları
Traditional practice types and practitioners in Adıyaman region folk culture
  1. Tez No: 918682
  2. Yazar: ZEYNEP ŞENGÜL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ERŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel uygulama, kültürel uygulayıcı, uğraş, meslek, Adıyaman, cultural practice, cultural practitioner, occupation, profession, Adıyaman
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Toplum kültürünün kayda değer bir boyutunu oluşturan halk kültürü uygulamaları, sahip olduğu büyük zenginliğin aksine yapılan çalışmalarda potansiyelinin oluşturduğu boyutlarıyla konulmamıştır. Konu, önemli bir tarafını oluşturan meslek-sanat-zanaat esaslı çalışmalarda ele alınsa da bu gruptaki uygulama çeşitliliğini gözetenleri oldukça sınırlıdır. Yine konu yöre eksenli halk kültürü derlemelerinde de bir ölçüde yer bulmakla beraber çalışmaların formatı gereği birçok konu içinde oldukça yetersiz ölçekte irdelenebilmiştir. Yer verilen uygulamaların da en çok öne çıkanlar olduğu görülür. Gelenekli kültürel uygulamalar konusundaki bu eksiklik sebebiyle bir yöre (Adıyaman) özelinde de olsa konu çalışılmaya değer bulunarak araştırıldı. Bu bağlamda 161 adet uygulama tespit edildi. Uygulamalar genel literatürdeki durumu, Adıyaman'daki varlığı ve uygulayıcılar olarak üç aşamada değerlendirildi. Söz konusu uygulamalar hakkındaki bilgiler alan araştırması yanında yazılı kaynaklardan da derlendi. Ayrıca uygulama tiplerinin tespiti yanında sınıflandırılması ve çeşitli bakımlardan değerlendirmeleri de yapıldı.
Özet (Çeviri)
Folk culture practices, which constitute a significant dimension of social culture, have not been adequately explored in studies despite their immense richness and potential. While the subject has been addressed to some extent in studies focusing on professions, arts, and crafts, the diversity of practices within this group has been largely overlooked. Moreover, although the topic has been partially included in region-based folk culture compilations, it has often been inadequately analyzed due to the format of such studies. It has been observed that only the most prominent practices tend to be highlighted. Due to this deficiency in the study of traditional cultural practices, the topic was deemed worthy of research, even on a regional scale (Adıyaman). In this context, 161 distinct practices were identified. The practices were evaluated in three stages: their status in the general literature, their presence in Adıyaman, and their practitioners. Information about these practices was gathered not only through field research but also from written sources. Additionally, the types of practices were identified, classified, and assessed from various perspectives.