Öğretmenlerin sosyal sermaye algıları ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişki
Relationship between teachers' social capital perceptions and their organizational citizenship behaviors
- Tez No: 918684
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Social Capital, Organizational Citizenship Behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Sosyal sermaye birikimi, örgütsel davranışları olumlu yönde etkileyerek ekonomik büyümede önemli bir rol oynar. Eğitim düzeyinin ekonomik kalkınmayı etkileyen bir faktör olduğu göz önüne alındığında, örgütlerdeki sosyal sermaye birikiminin bu bağlamda büyük bir önemi olduğu anlaşılmaktadır. Örgütsel düzeyde sosyal sermaye örgütün alt yapısını geliştiren, değiştiren ve destekleyen kaldıraç görevi olarak işlev görmektedir. Araştırmanın amacı öğretmenlerin sosyal sermaye algıları ile örgütsel vatandaşlık davranışlarının çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve her iki değişken arasındaki ilişkinin tespit edilmesidir. Bu çalışmanın, eğitim örgütlerinin sosyal sermayelerini artırmaları ve örgütsel vatandaşlık davranışlarını geliştirmeleri konusunda yöneticilere, öğretmenlere ve ilgili paydaşlara rehberlik etmesi hedeflenmektir. Nicel araştırma modellerinden betimsel ve ilişkisel tarama yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, Kahramanmaraş iline bağlı Dulkadiroğlu, Onikişubat ve Pazarcık ilçelerinin devlet okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Çalışma grubu tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Örneklem olarak 387 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırma verileri kişisel bilgi formu ve“Sosyal Sermaye”ile“Örgütsel Vatandaşlık Davranışları”ölçekleriyle toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 24 istatistik paket programı kullanılarak çözümlenip yorumlanmıştır. Öğretmenlerin yüksek düzeyde sosyal sermaye ve örgütsel vatandaşlık davranışı algı düzeylerine sahip oldukları tespit edilmiştir. Öğretmenlerin sosyal sermaye algılarında ve örgütsel vatandaşlık davranışlarında çeşitli değişkenler açısından anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ölçeklerin geneli ve alt boyutları bazında iki değişken arasında pozitif yönlü düşük ve orta düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Öğretmenlerin sosyal sermaye düzeylerindeki değişkenliğin %29'un örgütsel vatandaşlık davranışları ile açıklanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular literatürdeki benzer araştırmalarla karşılaştırılarak tartışılmıştır. Bu sonuçlar temelinde öğretmenlerin sosyal sermayelerini artırmak ve örgütsel vatandaşlık davranışlarını desteklemeye yönelik çeşitli programlar ve etkinlikler düzenlemenin faydalı olacağı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social capital accumulation plays an important role in economic growth by positively affecting organizational behaviors. Considering that the level of education is a factor affecting economic development, it is understood that the accumulation of social capital in organizations is of great importance in this context. Social capital at the organizational level acts as a leverage that develops, changes and supports the infrastructure of the organization. The aim of the research is to determine whether teachers' social capital perceptions and organizational citizenship behaviors differ according to various demographic variables and to determine the relationship between both variables. This study aims to guide administrators, teachers and relevant stakeholders in increasing the social capital of educational organizations and developing organizational citizenship behaviors. Descriptive and relational screening methods from quantitative research models were used. The universe of the study consists of teachers working in public schools in Dulkadiroğlu, Onikişubat and Pazarcık districts of Kahramanmaraş province. The study group was selected with the stratified sampling method. 387 teachers were reached as a sample. The research data were collected with a personal information form and the scales of“Social Capital”and“Organizational Citizenship Behaviors”. The obtained data were analyzed and interpreted using the SPSS 24 statistical package program. It was determined that the teachers had high levels of social capital and organizational citizenship behavior perception. Significant differences were determined in terms of various variables in the teachers' social capital perceptions and organizational citizenship behaviors. Positive, low and moderate significant relationships were found between the two variables based on the scales in general and their sub-dimensions. It was concluded that 29% of the variability in teachers' social capital levels could be explained by organizational citizenship behaviors. The findings obtained in the research were discussed by comparing them with similar studies in the literature. Based on these results, it was suggested that it would be beneficial to organize various programs and activities to increase the social capital of teachers and support organizational citizenship behaviors.