Fonksiyonel dereceli malzemeden üretilmiş kirişlerin gerilme analizi
Stress analysis of beams made from functionally graded materials
  1. Tez No: 918688
  2. Yazar: HÜLYA ALACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzeme, FDM Kiriş, Matlab, Chebyshev Spektral Yöntemi, Chebfun, Mekanik Analiz, Functionally Graded Material (FGM), FGM Beam, Matlab, Chebyshev Spectral Method, Chebfun, Mechanical Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Günümüzde fonksiyonel derecelendirilmiş malzemeler uzay yapıları, otomotiv, savunma sanayi vb. sektörlerde geniş kullanıma sahiptir. Fonksiyonel derecelendirme sayesinde, bir kirişin bileşim ve yapısı belirli bir yönde değiştirildiğinde çok çeşitli malzeme özellikleri elde edilebilir. Kirişlerin analizi ve tasarımı mühendislikte önemli bir yer tutar ve farklı durumlara ve çözüm hassasiyetine göre çeşitli analitik ve sayısal yöntemler kullanılır. Farklı özellik ve yük altında kalan kirişlerin gerilme, yer değiştirme ve termal analizlerini analitik yöntemlerle analiz etmek oldukça karmaşık ve zordur. Bu sebeple bu çalışmada sayısal yöntemlerden olan ve yüksek doğruluk sağlayan Chebyshev Spektral yöntemi seçilmiştir. Matlab programı ve chebfun kütüphanesi kullanılarak kod algoritması oluşturulmuş diferansiyel denklemler Chebyshev polinomları ile yaklaşık olarak çözülmüştür. Bu şekilde farklı tip ve yük altındaki kirişlerin mekanik analizleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, functionally graded materials are widely utilized in sectors for instance space structures, automotive, and defense industries. In a functionally graded beam, both the composition and structure can be varied according to a desired function in specific directions, allowing for significantly different material properties to be achieved. The analysis and design of beams hold an important place in engineering, and various analytical and numerical methods are used depending on different conditions and solution accuracy requirements. Analyzing stress, displacement, and thermal behaviors of beams under different characteristics and loads using analytical methods is quite complex and challenging. Therefore, in this study, the Chebyshev Spectral method, which provides high accuracy and is one of the numerical methods, was selected. Using the MATLAB program and the chebfun library, a code algorithm was developed, and differential equations were approximately solved with Chebyshev polynomials. In this way, the mechanical analyses of beams under different types and loads were presented.