Irak Dhi-Qar ilindeki bebeklerde ishal enfeksiyonlarının patojenlerinin belirlenmesi
Determining the pathogens of diarrheal infections in infants in Iraq Dhi-Qar province
  1. Tez No: 918893
  2. Yazar: HASAN SHAREEF ALMUSAWI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, Candida albicans, Entamoeba histolytica, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Candida albicans, Entamoeba histolytica, Staphylococcus aureus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, Dhi Qar vilayetindeki yenidoğanlarda ishale neden olan çeşitli mikrobiyal türleri (mantar, bakteri ve protozoa) tanımlamaktır. Çocuk Hastanesinde Temmuz ve Ekim 2023 tarihleri arasında ishal semptomları gösteren bebeklerden 110 dışkı örneği alınmıştır. Toplanan bilgiler arasında bebeklerin isimleri, cinsiyetleri, muayene tarihleri ve antibiyotik alıp almadıkları yer almıştır. Bu çalışmada 62'si (%56.4) erkek yenidoğan ve 48'i (%43.6) kız bebek olmak üzere toplam 110 örnek alınmıştır. Bulgular, bakteriyel izolatların toplam izolatların 47'sini (%56.6) oluşturduğunu, maya izolatlarının 15'ini (%18.1) ve parazit izolatlarının 21'ini (%25.3) oluşturduğunu göstermiştir. Son bulgular ayrıca Escherichia coli enfeksiyonu prevalansının (%84.2) olduğunu ortaya koymuştur. İshalden muzdarip bebeklerin dışkılarından farklı türlerde üç ayrı izolat elde edilmiştir. Pseudomonas aeruginosa varlığı (%5.3) oranında tespit edilmiştir. İshalli bebeklerin dışkılarından farklı türlerde altı farklı izolat elde edilmiştir. Staphylococcus aureus %10.5'lik bir prevalansa sahiptir. Buna karşılık bulgular, yenidoğanlarda ishale neden olan çeşitli mikrobiyal türlerden biri olan Entamoeba histolytica'nın (%25.3) varlığını göstermiştir. E. histolytica enfeksiyonunun erkekler arasındaki prevalansı (14/21, %66.7) kadınlardakinden daha yüksektir; durum, erkek olmanın E. histolytica'ya yakalanma riskinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Candida türleri maya örneklerinde kültürel ve mikroskobik özelliklerin yanı sıra biyokimyasal testlerin incelenmesi yoluyla tanımlanmıştır. Candida ayrıca CHROM-agar Candida besiyeri kullanılarak da tanımlanmıştır. Sonuçlar, Candida türleri arasında en yüksek prevalans oranının %60.0 ile Candida albicans'a ait olduğunu, bunu % 26.7 ile Candida glabrata'nın izlediğini ve en düşük oranın ise % 13.3 ile Candida krusei'de görüldüğünü göstermektedir. Candida mayalarının tanısı altı Candida izolatı için PCR teknolojisi kullanılarak doğrulanmıştır. Bu doğrulama gerekli olmuştur çünkü fenotipik kriterlerin belirlenmesine dayanan olağan tanı yöntemleri, Candida türleri cinsine ait olanlar da dahil olmak üzere mayaların tanımlanmasında yeterli olmamıştır. Mevcut çalışmaya göre, ishal vakalarının çoğundan bakteriler, parazitler ve mantarlar gibi çeşitli mikrobik hastalıklar sorumludur. Özellikle, Escherichia coli yenidoğanlarda ishalden sorumlu en yaygın bakteri olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study was to identify the various microbial species (fungi, bacteria, and protozoa) that cause diarrhea in newborns in the governorate of Dhi Qar. 110 obtained fecal samples from infants exhibiting symptoms of diarrhea at the Children's Hospital between July and October 2023. The collected information included the infants' names, genders, review dates, and whether they had taken antibiotics or not. The present study had a total of 110 samples, with 62 (56.4%) being male newborns and 48 (43.6%) being female infants. The findings indicated that the bacterial isolates accounted for 47 (56.6%) of the total isolates, while the yeast isolates comprised 15 (18.1%), and the parasitic isolates comprised 21 (25.3%). The latest findings also revealed that the prevalence of Escherichia coli infection was 84.2%. Three distinct isolates of different sorts were obtained from the feces of infants suffering from diarrhea. The presence of Pseudomonas aeruginosa is detected at a rate of 5.3%. Six distinct isolates of different kinds were obtained from the feces of infants suffering from diarrhea. Staphylococcus aureus has a prevalence of 10.5%. Conversely, the findings indicated the presence of E. histolytica (25.3%), one of several microbial species that cause diarrhea in newborns. The prevalence of E. histolytica infection among males (14/21, 66.7%) was greater than that among females, indicating that being male is associated with a considerably higher risk of contracting E. histolytica. Candida spp. was identified in yeast samples through the examination of cultural and microscopic features, as well as biochemical assays. Candida was also identified using CHROM-agar Candida medium. The results indicate that C. albicans had the highest prevalence rate of Candida spp. at 60.0%, followed by C. glabrata at 26.7%, and the lowest rate was seen for C. krusei at 13.3%. The diagnosis of Candida yeasts was confirmed using PCR technology for six Candida isolates. This was necessary because the usual diagnostic methods, which rely on determining phenotypic criteria, were not adequate for identifying yeasts, including those belonging to the Candida spp. genus. According to the current study, various microbial illnesses like bacteria, parasites, and fungi are responsible for the majority of diarrhea cases. Notably, Escherichia coli was found to be the most prevalent bacterium responsible for diarrhea in newborns.