Financial perspective on green energy
Yeşil enerji üzerine finansal bakış
- Tez No: 918972
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Enerji, Finansal Kalkınma, Yenilenebilir Enerji, Yeşil Finans, Green Energy, Financial Development, Renewable Energy, Green Finance
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yenilenebilir enerji üretimi ve yenilenebilir kaynaklardan enerji kullanımı günümüzün en kritik konularından biridir. Artan nüfus ve buna bağlı olarak sanayi tesislerinin enerji ihtiyacının artması ve son dönemde yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı da enerji güvenliğinin ve enerjinin bugün ve gelecekte önemini vurgulamaktadır. Dolayısıyla gelecekte enerji talebi artacak ve bu talebin güvenli bir şekilde karşılanması bir zorunluluk haline gelecektir. Enerji üretimi finansal endeksin ve finansal gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biri haline gelmiştir. Bu tez, 1991-2020 dönemini kapsayan 144 ülkeden oluşan bir panel için elektrik üretimi ile mali endeks ve mali gelişme arasında uzun vadeli anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını araştırmaktadır. Araştırmanın bulgularında yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin finansal gelişme ve finansal endeks üzerinde uzun vadede olumlu etki yarattığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy production and the use of energy from renewable sources are one of the most critical issues of today. The increasing population and consequently the increase in the energy need of industrial facilities, and the recent Russia-Ukraine war also emphasize the importance of energy security and energy today and in the future. Therefore, energy demand will increase in the future and it will become a necessity to meet this demand safely. The production of energy has become one of the most important indicators of financial index and financial development. This thesis investigates whether is there a significant long-term relationship between electricity output and the financial index and financial development for a panel of 144 countries spanning the period 1991–2020. In the findings of the research, it was observed that electricity produced from renewable energy sources has a long-term positive impact on financial development and financial index.